Stup oporavka

Borba s ovisnošću može povezati obitelj

Udruženje "Proslavi Oporavak" već 14 godinu za redom pruža podršku u započinjanju procesu oporavka svim osobama i članovima obitelji koji se nose s problemom ovisnosti.
Lifestyle / Obitelj | 02. 06. 2022. u 13:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje "Proslavi Oporavak" se pridružuje obilježavanju Međunarodnog dana roditelja, koji se tradicionalno obilježava 1. lipnja Odlukom Generalne skupštine UN-a od 2012. godine.

Ovaj datum, podsjetnik je na važnost roditeljske uloge u prevenciji problema ovisnosti, ali i u započinjanju procesa oporavka. Podsjetnik je također na vrijednosti i važnost obitelji kao socijalne grupe koja promovira zajedništvo, slogu i zdravlje.

Bez osude 

Ovisnost je problem koji pogađa cijelu obitelj te uz adekvatnu podršku od savjetnika za problematiku ovisnosti i osoba koje imaju osobno iskustvo ovisnosti i oporavka, proces oporavka može biti prilika i za povezivanje i bolju kvalitetu odnosa između roditelja i njihove djece.

Udruženje "Proslavi Oporavak" već 14 godinu za redom pruža podršku u započinjanju procesu oporavka svim osobama i članovima obitelji koji se nose s problemom ovisnosti.

"Naše statistike nam pokazuju da je samo u prošloj godini pruženo ukupno 764 servisa, za 169 korisnika. Naši servisi su dostupni svim osobama na području BiH. 74% korisnika servisa dolazi iz gradskog područja dok ih 21.9% dolazi iz ruralnih područja. 79,3% osoba se javlja tražeći pomoć i podršku u započinjanju procesa oporavka, a u protekloj godini je pruženo 48,2% servisa članovima obiteljima, najčešće roditeljima, majkama čiji sin ili kćerka imaju problem sa zloupotrebom droga ili ovisnosti", kazali su iz Udruženja.

Pored programa za roditelje "Pustiti", a u okviru Dnevnog centra Udruženja, aktivna je i grupa podrške za žene. Grupa se održava svakog mjeseca s ciljem pružanja sigurnog prostora u kojem se bez osuđivanja može govoriti o temama koje su bitne majkama, suprugama čije voljene osobe imaju problem sa ovisnošću.

"Sada sam prvi put našla pravi smjer, dosad je sve bilo okrenuto njemu, a sada sam shvatila da meni treba pomoć. Dobijem smjernice, motivaciju i potvrdu da je dobro to što radim i to jača motivaciju", kaže nam majka koja je odlučila započeti svoj osobni oporavak nakon više od 15 godina borbe s ovisnošću svog sina.

Osobni oporavak

Također, cilj grupe je da kroz dijeljenje članovi uče jedni od drugih, da dobiju podršku i ohrabrenje te ustraju u svom osobnom oporavku.

Jedna od članica grupe podrške kaže:

"Mislim da je glavni uzrok bila želja za mojom promjenom, pa je to potaklo i njega da, kada je vidio kako može biti bolje, da i on sebi učini bolje".

"Napravila sam puno pozitivnih promjena, zauzimam se za sebe bolje, postavljam granice. Bolje razumijem prirodu ovisnosti", spominje majka čiji je sin u oporavku i kaže da sada zajedno grade odnos koji prije uopće nisu imali.

Uloga roditelja u oporavku je ključna. Potrebno je prilagoditi intervencije te ponašanja, koja mogu doprinijeti da se voljena osoba odluči za započinjanje procesa oporavka.

Informiranje o prirodi ovisnosti i oporavka, briga o sebi, postavljanje granica, podrška u procesu osamostaljivanja, samo su neke od tema koje obrađujemo u okviru programa podrške namijenjenog roditeljima.

"Iako prelazak u aktivnu ulogu članova obitelji nije lak, ovim putem želimo i da odamo priznanje svim roditeljima koji su pronašli hrabrosti da svoju situaciju sagledaju jasno i iskreno, da započnu svoj proces oporavka, koji su bili i još uvijek jesu podrška svojoj djeci u njihovom oporavku. Dragi roditelji, iskreno Vam čestitamo današnji praznik", poručili su iz Udruženja.

Kopirati
Drag cursor here to close