Odluka

Ustavni sud RH: Gej parovi mogu biti hranitelji

Zagrebački Centar za socijalni rad sredinom siječnja je drugi put odbio zahtjev za hraniteljstvo koji su podnijeli životni partneri Šegota i Kožić i time zanemario obavezujuću presudu Upravnog suda s kraja 2019.
Lifestyle / Obitelj | 08. 02. 2020. u 07:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ustavni sud Hrvatske utvrdio je da gej parovi mogu sudjelovati u postupku udomljavanja djece pod istim uvjetima kao i ostali građani, istaknuvši da ne smije biti diskriminacije, izjavio je 7. veljače predsjednik tog suda Miroslav Šeparović.

On je to rekao medijima u Zagrebu pošto je Ustavni sud objavio zaključak da su sudovi i druga nadležna tijela dužni svima omogućiti hraniteljstvo pod jednakim uvjetima. Sud je tako odlučio razmatrajući prijedloge za ocjenu ustavnosti tri člana Zakona o hraniteljstvu, za koje je više lijevih stranaka, udruženja i pojedinaca utvrdilo da diskriminiraju istopolne partnere.

Ustavni sud nije ukinuo sporne odredbe, poput one koja izostavlja iz kruga mogućih hranitelja osobe istopolne orjentacije koje žive u životnim ili neformalnim životnim partnerstvima, da ne bi, kako je objašnjeno, nastala pravna praznina.

"Ustavni sud je naredio sudovima da u primjeni zakona direktno primjenjuju Ustav, međunarodne ugovore, druge odluke suda i u rješavanju slučajeva ne smiju diskriminirati osobe u istopolnim zajednicama", naglasio je Šeparović. On je dodao da odluka nije donijeta jednoglasno, već da je devetoro sudaca glasalo za, a četvoro protiv, prenosi Euractiv.

Upitan o slučaju životnih partnera Iva Šegote i Mladena Kožića, kojima je Centar za socijalni rad dva puta odbio zahtjev za hraniteljstvo, iako je Upravni sud donio obavezujući presudu u njihovu korist, Šeparović je rekao da je zagrebački Centar još ranije morao postupiti po sudskoj odluci.

"To znači da će se (poslije odluke Ustavnog suda) tom paru morati omogućiti da pod istim uvjetima sudjeluje u postupku hraniteljstva i da ih se ne smije isključiti zato što su istopolne orijentacije, a hoće li biti hranitelji zavisi o tome ispunjavaju li uvjete kao i svaki drugi građanin", istaknuo je predsednik Ustavnog suda.

Zagrebački Centar za socijalni rad sredinom siječnja je drugi put odbio zahtjev za hraniteljstvo koji su podnijeli životni partneri Šegota i Kožić i time zanemario obavezujuću presudu Upravnog suda s kraja 2019. u kojoj je naglašeno da taj par ima potpuno pravo u svojoj namjeri i da ne bi smjeli biti diskriminirani u tom postupku.

Centar je u rješenju o odbijanju zahtjeva naveo da 'ne može donijeti rješenje koje se ne zasniva na primjeni zakonskih odredbi, već se temelji na mišljenju suda'.

Kopirati
Drag cursor here to close