Labradori

Znanstvenici otkrili zašto psi mogu nanjušiti bolesti

Psi mogu nanjušiti neke polisaharide koje mijenjaju tumori, a zatim se raspadaju u krv i urin.
Lifestyle / Životinje | 20. 01. 2023. u 10:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info / Labradori

Mnoge pasmine pasa koriste se da njuškanjem otkriju  različite bolesti. Labrador, Saint Bernard, Newfoundland i Dalmatinac zapravo su u stanju otkriti, zahvaljujući osjetilu njuha, neke vrste tumora, dijabetes ili skori dolazak epileptičkog ili narkoleptičkog napada.

Nakon što su znanstvenici potvrdili da psi mogu nanjušiti neke bolesti, pokušali su otkriti kako je to moguće. Odgovor je došao iz studije koju su uradili znanstvenici sa Karolinskog instituta. Prema njihovim otkrićima, psi mogu nanjušiti neke polisaharide koje mijenjaju tumori, a zatim se raspadaju u krv i urin.

Studija koju su proveli švedski istraživači usredotočila se na činjenicu da neki tumori rano mijenjaju polisaharide (glikozaminoglikane), koji se zatim razgrađuju unutar krvi i urina, piše portal Ljubitelji životinja.

Dok su za ljude ti polisaharidi potpuno bez mirisa, psi mogu nanjušiti njihovu prisutnost jer, ovisno o pasmini, psi imaju 150-300 milijuna mirisnih osjetilnih stanica.

Otkriću švedskih istraživača pridružili su se istraživači sa sveučilišta u New Yorku i San Franciscu, čija je studija objavljena u časopisu Journal of Neuroscience.

Prema američkoj studiji, psi imaju pet živčanih veza koje nedostaju u ljudskom biću, što im omogućava da integriraju mirisne podražaje u kognitivno funkcioniranje, poboljšavajući tako percepciju i svijest o mirisima.

Mirise psi ne koristi se samo za otkrivanje bolesti, već i u drugim posebno osjetljivim situacijama kao što je potraga za preživjelima nakon prirodnih katastrofa ili u policijskim operacijama otkrivanja šverca droge.

Kopirati
Drag cursor here to close