Njuška za mine

Ovo su novi članovi tima za otkrivanje eksploziva

Potpisivanjem Ugovora o donaciji POEK tim FUCZ i službeno dobio dva nova psa za otkrivanje mina
Lifestyle / Životinje | 18. 12. 2019. u 16:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Elise Becker, potpredsjednica za operacije u Marshall Legacy Institute (MLI), posjetila je Federalnu upravu civilne zaštite (FUCZ) i u Sektoru za organizaciju deminiranja i uništavanja eksplozivnih sredstava FUCZ u Azićima službeno predala dva psa, donaciju ove organizacije.

 Ovi psi novi su članovi POEK tima FUCZ (psi za otkrivanje eksploziva).

Becker se u ime MLI zahvalila FUCZ na adekvatnom tretmanu i brizi za pse te udomljavanju pasa kod vodiča nakon ''umirovljivanja''. Becer i Solak su još jednom potvrdili da je ova dugogodišnja suradnja bila uspješna i izrazili želju da se nastavi i ubuduće sve dok se BiH ne očisti od mina.

FUCZ, osim ljudstva osposobljenog za operacije deminiranja i izvođenja složenih akcija zaštite i spašavanja, ima i devet pasa, i to četiri obučena za traženje mina i pet za potrage. Dva psa iz POEK tima su zbog starosti i dugogodišnjeg rada na poslovima deminiranja ''umirovljeni'', a timu su se pridružila dva nova psa, rase Belgijski ovčar Malinois, koji su obučeni za otkrivanje mina.

Foto: PR / Ovi psi novi su članovi POEK tima FUCZ

Belgijski ovčar Malinois je prvi belgijski ovčar prema kojem je utvrđen standard ove pasmine i koji je postao mjerilo za sve ostale belgijske ovčare. Psi su stari tri godine, zovu se Rio i Boa, a donacija su Marshall Legacy Institute (MLI) iz Washingtona (SAD) koji je do sada donirao preko 250 pasa za otkrivanje mina širom svijeta. Od ovoga broja, njih 46 je donirano Bosni i Hercegovini a FUCZ je od ove organizacije do sada dobila deset pasa za otkrivanje mina.

MLI također podržava i druge projekte protuminskog djelovanja u BiH, kao što su projekti deminiranja, pomoći žrtvama mina i upozoravanja na mine.

Ova donacija je realizirana preko ITF Enhancing Human Security a, osim pasa, uključuje i integracijski tečaj za pse i vodiče i opremu za terenski rad i transport pasa.

Obuku je provodilo Udruženje Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u BiH (MDDC).

Oba tima (pas i vodič) uspješno su položili testiranje iz prvog pokušaja i akreditirani su u BH MAC-u za provođenje operacija humanitarnog deminiranja.

Prilikom posjete Elise Becker, potpredsjednice za operacije u Marshall Legacy Institute (MLI), izložena je i donirana oprema a primopredaji pasa i potpisivanju Ugovora o donaciji, osim direktora FUCZ Fahrudina Solaka i njegovih suradnika, prisustvovao je i direktor MDDC Nermin Hadžimujagić i Amir Badžak, trener koji je provodio obuku vodiča i pasa.

Pas Aska, koju je donirao MLI i koja se pridružila POEK timu  (psi za otkrivanje eksploziva) FUCZ 2009. i koja je nažalost preminula, zajedno sa vodičem 2014. godine je proglašena najboljim deminerskim psom i dobitnica je prestižne nagrade ''Tim pasa otkrivača godine 2014'' za koju se natječu psi iz minskih ugroženih zemalja cijelog svijeta.

Kopirati
Drag cursor here to close