Lijepa vijest

Gepardi ponovo u Indiji 70 godina nakon izumiranja

Osam velikih mačaka iz Namibije, jugozapadne afričke države, prevezeno je posebnim avionom u Gwalior, u središnjoj indijskoj državi Madhya Pradesh, a zatim helikopterima premješteno u nacionalni park Kuno, njihov novi dom.​​​ ​
Lifestyle / Životinje | 17. 09. 2022. u 14:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najbrža kopnena životinju na svijetu, gepard, ponovo se nalazi na teritoriji Indije, 70 godina nakon što je izumrla u toj azijskoj državi, javlja Anadolu Agency (AA).

Osam velikih mačaka iz Namibije, jugozapadne afričke države, prevezeno je posebnim avionom u Gwalior, u središnjoj indijskoj državi Madhya Pradesh, a zatim helikopterima premješteno u nacionalni park Kuno, njihov novi dom.

Premijer Indije Narendra Modi pustio je velike mačke u park obilježavajući svoj 72. rođendan.

"Gepardi su se vratili u našu zemlju nakon desetljeća. Na ovaj povijesni dan, želim da čestitam svim Indijcima, a takođe i da se zahvalim vladi Namibije", rekao je Modi u video poruci objavljenoj na njegovom zvaničnom nalogu na Twitteru.

Navodi se da će gepardi u narednih mjesec dana boraviti u karantinu u ograđenim prostorima, nakon čega će biti pušteni u park.

Prije puštanja u divljinu, bit će im ugrađene satelitske/GSM-GPS-VHF radio ogrlice, što će omogućiti daljinski nadzor.

U priopćenju koje je tijekom tjedna izdao ured indijskog premijera navodi se da je ponovno dovođenje geparda u Indiju, ostvareno u okviru projekta "Gepard", prvog u svijetu interkontinentalnog projekta translokacije velikih divljih mesojeda.

"Gepardi će pomoći u obnavljanju otvorenih šumskih i travnatih ekosistema u Indiji", navodi se u saopštenju, dodajući da će ovo pomoći u očuvanju biodiverziteta i poboljšanju usluga ekosistema kao što su sigurnost vode i očuvanje vlage u tlu, od čega će imati koristi društvo u cjelini.

Kuno, koji se nalazi u regiji Chambal i dijelu šumskog pejzaža Sheopur-Shivpuri u Madhya Pradeshu, prostire se na površini od 750 kilometara kvadratnih i ima povoljno okruženje za geparde s obzirom na mješavinu travnjaka.

U februaru je Ministarstvo očuvanja životne sredine i šuma Indije priopćilo da će u roku od pet godina 12 do 14 geparda biti dovedeno iz Južne Afrike, Namibije ili drugih afričkih država

Kopirati
Drag cursor here to close