Prehrana lako probavljivih namirnica

Znate li što je vertikalna dijeta?

Vertikalna dijeta nije prilagođena vegetarijancima ili veganima
Lifestyle / Hrana | 08. 03. 2020. u 19:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Vertikalna dijeta je prehrambeni okvir zasnovan na učinku koji započinje čvrstim temeljem visoko bioraspoloživih mikronutrijenata koji podržavaju strukturu lako probavljivih makronutrijenata koja se mogu prilagoditi posebno u skladu s potrebama vašeg tijela'', kaže osnivač ove popularne dijete, bodybuilder Stan Efferding

Drugim riječima, radi se o prehrani koja uključuje visoko hranjive i lako probavljive namirnice, a cilj je ojačati tijelo i organizam te vježbati intenzivnije, piše portal Žena.rtl.hr

Stan je prije nekoliko godina osmislio ovaj plan prehrane koji je nedavno postao apsoultni hit u svijetu. No, što je zapravo vertikalna dijeta i koliko je ona zdrava, saznaj u nastavku. 

Što je vertikalna dijeta

Vertikalna dijeta se zapravo svodi na to da jedeš ograničen broj namirnica koje su hranjive i lako probavljive, kako bi ojačala i mogla vježbati još intenzivnije, agresivnije i napornije.

Dok dijeta govori o makronutrijentima (proteinima, ugljikohidratima i mastima), fokus je više na mikronutrijentima (a to su vitamini, minerali i antioksidansi).

Zašto se zove 'vertikalna'? Zamisli obrnuto slovo T. Na dnu, koje je temelj, nalaze se hranjivi sastojci - mlijeko i jogurt(za one koji ga podnose), povrće poput špinata i mrkve, jaja, losos i krumpir.

Ono što je bitno je da ove namirnice nisu uključene u prehranu da bi nadopunile kalorije, već ih treba jesti u malim količinama jer su bogate hranjivim sastojcima.

Umjesto toga, glavni izvor kalorija dolazi iz vertikalnog dijela T-oblika, odnosno od crvenog mesa (po mogućnosti odrezak, ali i janjetina i divljač) i bijele riže. 

Je li vertikalna dijeta zdrava?

Iako se prehrana temelji na namirnicama bogatim hranjivim tvarima i ne eliminira nijednu veću grupu proizvoda, detalji prehrane dosta su nejasni (što ujedno i znači da moraš kupiti program od 100 dolara kako bi točno vidjela što se nalazi na meniju), a prema nutricionistici Kristin Kirkpatrick, ova dijeta previše je ograničena.

"Izgleda da vertikalna dijeta sadrži veliku količinu proteina i povrća, ali je zapravo vrlo restriktivna kada su u pitanju namirnice bogate hranjivim tvarima i vlaknima, poput integralne riže, graha i zeljastog povrća", objašnjava nutricionistica za portal PureWow

Također, iako se ovaj plan prehrane može prilagoditi za povremene postove ili one koji slijede popularnu Paleo dijetu, vertikalna dijeta  definitivno nije prilagođena vegetarijancima ili veganima. 

I naposljetku, dolazimo do onog općepoznatog zaključka da je najbolje držati se održive, raznovrsne, ali uravnotežene i kvalitetne prehrane bez ikakvih dijeta, odnosno ograničenja.

Kopirati
Drag cursor here to close