:(

Zbog klimatskih promjena ostajemo bez piva i čokolade?

Farmeri će se suočiti sa kompliciranim izborom - da gaje luksuzne kulture ili da hrane stoku. Ta dilema dovest će i do nestašice čokolade, kave i čaja.
Lifestyle / Hrana | 17. 10. 2018. u 09:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stotine milijuna ljubitelja piva širom planete mogli bi ostati bez pristupa omiljenom piću za svega nekoliko desetljeća, pošto usjevi biljaka od kojih se pravi nestaju zbog globalnog zagrijavanja.

Poslije prošlotjednog izveštaja Ujedinjenih naroda, dodatna istraživanja pokazala su da postoje potencijalni problemi vezani za klimatske uvjete u nekoliko zemalja ključnih za proizvodnju piva - Belgiji, Češkoj i Irskoj, navodi časopis "Natural planet".

U novoj studiji koju je vodio We Xe. znanstvenik sa Sveučilišta u Pekingu, navodi se najmanje pet modela koji pokazuju kako bi ekstremni vremenski uvjeti, koji uključuju toplotne valove i suše, mogli smanjiti prinos ječma od tri do 17 posto, a to bi neizbježno utjecalo na pivopije širom svijeta.

Istraživači su izračunali da bi potrošnja piva mogla opasti za trećinu u Irskoj, Belgiji i Češkoj, za cetvrtinu u Velikoj Britaniji i za devet posto u Kini, najvećem svjetskom potrošaču.

Pivo je najpopularnije alkoholno piće na svijetu, a smanjenje proizvodnje bi neizbežno uticalo na cijenu. Porast cijena mogao bi varirati za od četiri do 20 dolara po pakovanju od šest limenki.

"Već nekoliko milenija, a za mnoge ljude i danas, pivo je bilo važna komponenta društvenih skupova i proslava. Iako se može tvrditi da konzumiranje manjih količina piva nije štetno za zdravlje, čak i da je zdravo, nema sumnje da će milijunima ljudi širom svijeta utjecaj klimatskih promjena na proizvodnju piva nanjeti bol", navodi se u izvještaju tima.

"Ako želite da i dalje uživate u nogometu uz nekoliko limenki piva, onda je akcija na sprečavanju klimatskih promhena jedini izlaz. To je ključna poruka", izjavio je profesor Dabo Guan sa Sveučilišta a "Eat Anglia", još jedan član istraživačkog tima, prenosi Sputnjik.

Guan je naglasio da pivske žitarice nisu jedine kulture koje će biti pogođene klimatskim promhenama. Farmeri će se suočiti sa kompliciranim izborom - da gaje luksuzne kulture ili da hrane stoku. Ta dilema dovest će i do nestašice čokolade, kave i čaja.

Kopirati
Drag cursor here to close