Visoka kuhinja ili ulična hrana

Zašto u BiH nijedan restoran nema Michelinovu zvjezdicu?

Michelinov vodič je poznat po svojoj strogosti i visokim standardima, a dodjela zvjezdica je izvor ponosa za restorane i kuhare širom svijeta.
Lifestyle / Hrana | 27. 06. 2024. u 11:30 Z.S. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ponosni smo na našu kuhinju, veliki broj jela i restorana koji ih pripremaju no niti jedan restoran u Bosni i Hercegovini nema prestižnu Michelin zvjezdicu.

Dodjeljivanje Michelinove zvjezdice je proces koji provodi Michelinova zvjezdica, francuska tvrtka poznata po svojim vodičima za restorane.

Michelinovi inspektori posjećuju restorane anonimno kako bi osigurali nepristranost i objektivnost u procjeni.

Tako ocjenjuju restorane prema nekoliko kriterija koji uključuju kvalitetu sastojaka, kreativnost u kuhinji, tehniku kuhanja, dosljednost u kvaliteti jela te vrijednost i uslugu koju pruža restoran.

Michelinov vodič je poznat po svojoj strogosti i visokim standardima, a dodjela zvjezdica je izvor ponosa za restorane i kuhare širom svijeta. 

Hrvatska

Michelin je danas izvijestio o najnovijoj selekciji za Hrvatsku u sklopu koje se novim zvjezdicama mogu pohvaliti restorani Agli Agmici iz Rovinja, koji od danas nosi dvije zvjezdice te restoran Dubravkin put iz Zagreba koji je dobio jednu zvjezdicu, dok su restorani Pelegrini (Šibenik), 360 (Dubrovnik), Monte (Rovinj), Noel (Zagreb), Boškinac (Novalja), LD Restaurant (Korčula), Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) te Korak (Jastrebarsko) uspješno zadržali svoje zvjezdice.

Na listu Bib Gourmand Michelin je dodatno uvrstio restoran Fakin iz Legrada pa se tako Hrvatska danas može pohvaliti s ukupno 11 restorana s tom Michelinovom oznakom koja se dodjeljuje restoranima koji nude kvalitetne menije po pristupačnim cijenama. Oznaku Michelin Green Star uspješno su zadržali restorani Zinfandels (Zagreb), Konoba Mate (Korčula) i Korak (Jastrebarsko). Ta oznaka dodjeljuje se restoranima koji su posebno posvećeni gastronomiji koja se temelji na održivosti i ekološkoj prihvatljivosti.

Nove oznake su rezultat tajnog obilaska hrvatskih restorana profesionalnih Michelinovih inspektora.

"Novi Michelinov vodič ponovna je potvrda izvrsnosti hrvatske gastronomije, koja je zahvaljujući kreativnosti i strasti hrvatskih chefova već priznata u svijetu što potvrđuje i najnovija odluka Svjetske turističke organizacije, koja je našeg chefa Rudija Štefana proglasila globalnim ambasadorom za gastronomski turizam. Raznolikost ponude, autohtoni sastojci te bogatstvo interpretacije hrvatskih jela, dodatan su motiv i dolaska mnogim turistima, a razvoj eno i gastro turizma prepoznat je i u našim strateškim dokumentima", izjavio je hrvatski ministar turizma i sporta Tonči Glavina.

Čestitao je svima koji su ove godine uvršteni u Michelinov svjetski relevantan gastronomski vodič. Vjeruje kako će iz godine u godinu sve više naših restorana pronaći svoje mjesto u njemu.

"Hrvatska je danas vrlo dobro prepoznata kao kvalitetna i atraktivna destinacija, a Michelinove oznake predstavljaju potvrdu izvrsnosti hrvatske gastronomije i umijeća naših chefova koji svojim radom i trudom doprinose zadovoljstvu naših gostiju. Kao destinacija želimo pratiti trendove izvrsnosti, a da se imamo čime pohvaliti dokazuje i ova selekcija Michelina koji uvelike doprinosi promociji naše zemlje kao kvalitetne i prestižne gastronomske destinacije", izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić. Kaže kako će HTZ znati iskoristiti činjenicu da Hrvatska ima 93 restorana nositelja neke od oznaka.

Srbija

Turistička organizacija Srbije objavila je da je Michelinov izbor za beogradsko izdanje u 2024. godini porastao na 22 restorana prijestolnice Srbije, od kojih Iva New Balkan Cuisine i dalje nosi cijenjenu oznaku Bib Gourmand, dok se u istoj kategoriji pridružio i restoran Istok.

Michelin je u vodiču zadržao sve restorane od prošle godine, a lista preporučenih je sljedeća: Salon 1905, Gušti mora, JaM, Enso, Homa, Magellan, The Square, Legat 1903, Ebisu, Comunale Cafè e Cucina, Mezestoran Dvorište, Langouste, Bela Reka, Metropolitan Grill u hotelu Hyatt Regency, Skylounge u hotelu Hilton i Twenty Two u hotelu Metropol Palace. Novi restorani koji su prepoznati od vodiča su: Istok, Pinòt, L’adresse, Na Ćošku i Klub književnika.

'Utješna kulinarska nagrada' za BiH

BiH, iako nema nijedan restoran sa zvjezdicom može se pohvaliti da su sarajevski ćevapi ušli u Top 10 najboljih jela na svijetu prema TasteAtlasu, koji ocjene kulinarskih specijaliteta u svim zemljama svijeta kao i mjesta na kojima se mogu isprobati, formira na osnovu ocjena i komentara korisnika.

TasteAtlas je u nekoliko navrata isticao bosanskohercegovačku kuhinju, odnosno njene specifične proizvode.

Tako je u ljeto 2023. na listi najboljih peciva iz cijelog svijeta, bosanski somun bio pozicioniran visoko ispred popularne meksičke tortilje i talijanske 'fokače'.

Uz ćevape, hvaljen je i burek.

"Burek u sarajevskoj buregdžinici Sač važi za jedan od kulinarskih užitaka za one koji posjećuju ili žive u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Buregdžinica Sač je poznata po tradicionalnoj pripremi bureka, slanog peciva koje je nezaobilazno u balkanskoj kuhinji. Usprkos svom turskom porijeklu, ovo jelo je evoluiralo u ponosni dragulj bosanske nacionalne kuhinje", navodi se u opisu.

Sistem zvjezdica

Jedna zvjezdica: Oznaka za vrlo dobar restoran u svojoj kategoriji, koji nudi izuzetne jela.

Dvije zvjezdice: Oznaka za izvanredan restoran koji nudi izuzetno dobru kuhinju, vrijednu okretanja na putu.

Tri zvjezdice: Oznaka za izvanredan restoran koji pruža vrhunsku kuhinju, vrijednu okretanja na svijetu.

Kopirati
Drag cursor here to close