1000 zašto 1000 zato

Zašto nam se jede burek kada smo mamurni?

Unošenjem veće količine masne hrane i alkohola razina triglicerida se povećava, a to potiče proizvodnju galanina.
Lifestyle / Hrana | 30. 04. 2022. u 16:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Želja za masnom hranom poslije previše alkohola ukorijenjena je u dalekoj prošlosti, tvrde znanstvenici.

"Svi sisavci su skloni tome da jedu kaloričniju hranu", objašnjava David Levitsky, profesor humane ekologije i nutricionizma na sveučilištu Cornell. Masnoća je u tom pogledu najsadržajnija dostupna hrana.
 
Vjerojatno nećete imati takve porive, ali nakon noći u kojoj ste uživali u "čašici više", gubite naučene kočnice.
 
Drugim riječima, ljudi su programirani da uživaju u masnoj i slatkoj hrani, a tome doprinosi i lučenje dopamina tijekom konzumiranja takvih namirnica.

Kombinacija tih faktora čini da se iznova vraćamo kaloričnoj hrani, čak i kad znamo da nam nije potrebna. Još jedno objašnjenje naše želje za mastima dok smo mamurni obuhvaća kemikaliju galanin koja utiče na mozak.

Znanstvenici smatraju da njeno lučenje potiče povećanje triglicerida koji se nalaze u alkoholu. Trigliceridi, odnosno kalorije "pretvorene" u masne ćelije, tijelo otpušta kada ogladnimo, prenosi portal DDL.rs.

Unošenjem veće količine masne hrane i alkohola razina triglicerida se povećava, a to potiče proizvodnju galanina. Rezultat je to da alkohol potiče želju za masnom hranom, a masnoća, kada je unesemo, samo "podgorijeva" tu potrebu.

Kopirati
Drag cursor here to close