Recept

Vitalia vrhnje za kuhanje - Svako jelo postaje ukusnije

Preporuka za dopunu Bajramske trpeze – Magični kolač.
Lifestyle / Hrana | 20. 04. 2023. u 17:53 Promotivni tekst

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vitalia vrhnje za kuhanje je mliječni proizvod koji jelima daje pun ukus i kremastiju teksturu. Pravi se od isključivo kvalitetnog mlijeka, što mu daje prepoznatljiv ukus. Rado ga miješamo u omiljene čorbe, soseve i slane specijalitete.

Vrhnje za kuhanje je jedan od sastojaka koji uvijek treba imati u frižideru. Spada među vješto čuvane “tajne sastojke” iskusnih kuhara - jednostavan dodatak svako jelo pretvara u pravo kremasto zadovoljstvo.

Vrhnje za kuhanje Vitalia u kombinaciji sa drugim sastojcima daje kremastu teksturu i raskošan ukus jelu. Bogata mliječna mast daje punoću ukusa, dok lako uklopiv ukus omogućava da se slaže uz sve, pa je primjena vrhnja za kuhanje u receptima izuzetno široka.

Naša preporuka za dopunu Bajramske trpeze – Magični kolač:

Za pripremu ove poslastice potrebno je (kalup prečnika 26 cm)

Za kolač:
100 grama Moja Kravica maslaca
150g šećera u prahu
4 jaja
80 g brašna
40 g kakao praha
250ml Vitalia vrhnja za kuhanje
100ml Vitalia mlijeka
Ekstrakt vanilije

Za dekoraciju:
Šećer u praju
Bobičasto voće po želji
Slatka pavlaka

Način pripreme:
Omekšali maslac dobro umutiti. Dodati šećer i ekstrakt vanilije i nastaviti sa mješanjem, a onda i jedno po jedno žumance. Zatim naizmjenično dodavati miks brašna i kakao praha, mlakog mlijeka i vrhnja za kuhanje. (Smjesa će biti poprilično rijetka, ali tako i treba).
Zasebno umutiti bjelanca u čvrsti šne pa ručno dodati prethodnoj smjesi i izliti tijesto u kalup (namazan maslacem) te staviti u rernu prethodno zagrijanu na 170 stepeni na 45-50 minuta.

Izvaditi kolač iz rerne i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, a onda ga staviti u frižider na minimum 2 sata, najbolje preko noći.

Servirati sa ulupanom slatkom pavlakom, bobičastim voćem i listićima mente.

Kopirati
Drag cursor here to close