Bijelo brašno

Pet pozitivnih stvari koje će se dogoditi ako izbaciš bijeli kruh iz prehrane

Izbacivanje bijelog kruha iz prehrane nosi sa sobom brojne prednosti za tijelo pa i psihu, a mi ti otkrivamo pet glavnih
Lifestyle / Hrana | 14. 02. 2023. u 08:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bijeli kruh jedna je od najnepopularnijih namirnica zdrave prehrane i jedna od prvih koju bi trebala izbaciti želiš li skinuti višak kilograma. No, itekako dobro znaš koliko je teško proći ujutro kraj pekarnice iz koje se širi zamamni miris toplog bijelog kruha, kroasana, slanaca, kiflica... Svi su oni većim dijelom napravljeni od bijelog brašna.

Ovdje se zapravo manje radi o boji, a više o sastojcima sirovine. Naime, bijeli kruh se radi od brašna koje je rafinirano kako bi se uklonile mekinje i klice (najkorisniji sastojci za organizam). Stoga, konzumacijom bijelog kruha u svoje tijelo unosiš jednostavne ugljikohidrate, prazne kalorije zbog kojih se debljaš, ali i još više žudiš za tom vrstom hrane i šećerom.

Najbolje bi bilo izbaciti iz prehrane jednostavne ugljikohidrate i prekinuti začarani krug žudnje za ovim nezdravim namirnicama. Kako bismo te motivirale, u nastavku ti donosimo pet sjajnih učinaka za tijelo, ali i psihu, koje su rezultat izbacivanja bijelog kruha iz prehrane, piše Žena.hr.

Poboljšat će ti se raspoloženje

Izbaciš li bijeli kruh iz prehrane, svijet će postati ljepši. Isplati se, zar ne? Odricanjem od bijelog kruha primijetit ćeš pozitivnu promjenu u svom raspoloženju. "Studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition otkrila je vezu između prehrane bogate namirnicama s visokim glikemijskim indeksom, poput bijelog kruha i depresije kod žena u postmenopauzi", kaže za porta Eat This Not That registrirana dijetetičarka Elysia Cartlidge.

Bijeli kruh je hrana s visokim glikemijskim indeksom s vrijednošću. Izbacivanjem bijelog kruha i prelaskom na namirnice nižeg glikemijskog indeksa, dolazi do kemijskih reakcija u tijelu koje ublažavaju depresiju i poboljšavaju raspoloženje, objašnjava Cartlidge.

Izgubit ćeš kilograme

Ako želiš smršavjeti, zamjena bijelog kruha hranjivim alternativama od cjelovitih žitarica pomoći će ti u tome.

Zamijeni bijeli kruh ugljikohidratima bogatim vlaknima i hranjivim tvarima poput cjelovitih žitarica, smeđe riže, kvinoje ili batata kako bi se osjećala sito, unosila u organizam više vlakana i potaknula metabolizam i peristaltiku crijeva.

Stabilizirat će ti se šećer u krvi

Bijeli kruh se brzo probavlja i može uzrokovati brze skokove šećera u krvi nakon kojih slijede nagli padovi, a to znači naleti energije, a potom umor. "Integralni kruh ili drugi neki kruh od cjelovitih žitarica ima niži glikemijski indeks što osigurava bolju kontrolu šećera u krvi, odnosno izostanak skokova i padova energije. Osim toga, dulje ćeš biti sita", kaže za spomenuti portal nutricionistkinja Lisa Andrews. Hrana bogata vlaknima također pomaže da šećer u krvi sporije raste i pada jer prerada vlakana usporava proces probave.

Imat ćeš više energije

Ako na poslu tražiš mjesto gdje bi krišom odspavala, odnosno hvata te kriza u nekom trenutku, možda je vrijeme da promijeniš doručak i prestaneš jesti sendviče od bijelog kruha, slasne kroasane, slance i ostale pekarske proizvode.

Budući da se bijeli kruh brzo razgrađuje, daje ti energiju odmah nakon jela, no i "spušta te" nešto kasnije. "To bi mogla biti dobra stvar prije odlaska na trčanje ili vježbanje. Budući da ima malo vlakana, neće uzrokovati probavne smetnje tijekom treninga", kaže nutricionistkinja Christina Laboni.

Ali, ako ti je teško držati oči otvorene tijekom popodnevnog sastanka, odnosno jedno dva sata nakon doručka, zamjena bijelog kruha kruhom od cjelovitog zrna ili kruhom bogatim vlaknima, dobra je ideja. Ovaj kruh osigurat će ti konstantnu energiju, odnosno neće biti oscilacija i jakog umora, zahvaljujući sporijoj probavi vlakana.

Kolesterol

Ako ne možeš spustiti loš kolesterol i trigliceride, iako si izbacila masnoće iz prehrane, pokušaj s bijelim kruhom, odnosno izbaci i njega. Isto kao što se višak masnoće može pohraniti kao kolesterol i trigliceridi u tijelu, isto se događa i s viškom šećera iz rafiniranih ugljikohidrata poput bijelog kruha.

Zamjena bijelog kruha s integralnim kruhom može pomoći u snižavanju LDL kolesterola i ukupnog kolesterola. Studija objavljena u The American Journal of Clinical Nutrition otkrila je da zamjena rafinirane hrane za hranu od cjelovitih žitarica može smanjiti ukupni kolesterol za dva posto i LDL kolesterol za pet posto.

Iako se ovo može činiti kao malo poboljšanje, smanjenje LDL kolesterola za samo jedan postotak može smanjiti rizik od srčanog ili moždanog udara do 23 posto. Stoga neka nešto poput kruha na fotografiji bude tvoj izbor za doručak, ubuduće.

Kopirati
Drag cursor here to close