Za iznenaditi goste

Ovaj recept za kiflice odmah će ti postati najdraži

Domaće mekane kiflice uvijek su dobra ideja, a još kada ti kažemo da ih ne moraš mijesiti odmah ćeš krenuti s pripremom
Lifestyle / Hrana | 06. 07. 2022. u 16:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kiflice rado pripremamo kada želimo oduševiti goste, ali i kada se spremamo za piknik ili putovanje. Omiljeni su snack svih generacija, a posebno ih volimo kada su mekane i punjene šunkom, sirom ili drugim slasnim namirnicama.

Tijesto za ovakve slane kiflice se ne mijesi, dovoljno je da sve sastojke pomiješaš kuhačom ili žlicom i ostaviš da se udvostruči volumenom.  Jednom kada je tijesto udvostručeno, jednostavno ga razvaljaj na pobrašnjenoj podlozi i izreži na trokutiće i puni ih omiljenim punjenjem.

Tajna sočnosti kiflica je maslac kojim ćeš premazati kiflice neposredno prije pečenja. Mekane kiflice puni po želji

Sastojci za kiflice:

1 šalica

2 žličice suhog kvasca

1 žličica šećera – za kvasac

¼ šalice tople vode

 2 žlice šećera

1 šalica toplog mlijeka

½ šalice suncokretovog ulja

1 žlica soli

 2 jaja

4 šalice brašna

50 g maslaca (otopljenog)

Priprema kiflica:

Prvo kvasac potopite u toploj vodi i dodajte žličicu šećera. Pokrijte krpom i ostavite na toplom 10 minuta. U drugoj posudi dobro  promiješajte šalicu toplog mlijeka, šalicu suncokretovog ulja, 2 žlice šećera, 1 žlicu soli i 1 šalicu brašna. Dobit ćete rjeđe tijesto.

U posudici vilicom dobro razmutite dva jaja i dodajte smjesi i sve dobro promiješajte. Kompletnu smjesu sada dodajte mješavini kvasca. Dodajte preostale 3 šalice brašna i dobro promiješajte kuhačom. Dobit ćete meko tijesto. Pokrijte ga krpom i ostavite na toplom dok se ne udvostruči. Prije nego krenete raditi kiflice, na laganoj vatri otopite maslac i pripremite kist za mazanje.

Ugrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Tijesto podijelite na dva dijela, razvaljajte u krug, premažite maslacem i režite na trokutiće za kiflice.  Kiflice smotajte u klasičan oblik i slažite u posudu za pečenje koju ste premazali s otopljenim maslacem.

Kada ste napunili posudu za pečenje, pokrijte kiflice krpom i pustite da odstoje 5 minuta. Prije pečenja ih premažite maslacem.

Pecite ih 25-30 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju. Također, kako biste bili sigurni da su kiflice pečene, možete ih pritisnuti i ako se vrate u početni oblik, gotove su a ako ostanu udubljene, ostavite ih još koju minutu u pećnici. Kada su pečene, izvadite ih iz pećnice i bogato premažite otopljenim maslacem. Količina od 50 g maslaca je meni bila dostatna za 50 kiflica, ako vam je potrebno, otopite si još maslaca. Dobar tek!

Kopirati
Drag cursor here to close