Odličan recept

Od teglice finog pekmeza dijele te svježe šljive i malo strpljenja

Šljive su slatke same po sebi i dugim ukuhavanjem njihov okus se koncentrira u onaj predivni crni namaz koji toliko volimo.
Lifestyle / Hrana | 21. 09. 2021. u 22:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako je nešto sinonim za pekmez onda su to šljive, onom tamnom, tamnom, skoro crnom. S njim smo obavezno mazali kruh, baškotine, kekse, ponekad smo ga jeli na žlicu i, naravno, s palačinkama.

Prva zimnica koju poželite napraviti jeste upravo pekmez od šljiva. Držali smo se provjerenih informacija i kuhali ga sa šećerom, baš kao i sve drugo voće. Napredovali smo u međuvremenu i šećer izbacili iz svega u čemu nije potreban; u kolačima ponekad jest, ali u pekmezu od šljiva za njim nema nikakve potrebe.

Šljive su slatke same po sebi i dugim ukuhavanjem njihov okus se koncentrira u onaj predivni crni namaz koji toliko volimo.  

Ovaj tradicionalni način pripreme kojem zbilja nema premca donosi missgastro.  Možeš dodati začine ili neki alkohol, ali ipak je najbolji pekmez bez ikakvih dodataka.

U slast!

Sastojci:

2,6 kg šljiva 

Pribor:

lim za pečenje

sterilne teglice

Priprema:

Pećnicu zagrij na 200°C. Šljive operi, prepolovi ih i odstrani im koštice. Posloži šljive u tepsiju i stavi ih peći u zagrijanu pećnicu.

U početku ne trebaš ulagati nikakav dodatni napor, samo pusti šljive da se peku. Nakon nekih sat i pol pečenja, šljive će se krenuti zgušnjavati.

Tada ih promiješaj i nastavi peći. Po potrebi malo smanji temperaturu pečenja. Kako će se šljive zgušnjavati i peći, morat ćeš češće miješati da ne zagore. Pekmez je gotov kada postane jako gust i tamno ljubičaste boje.

Pažljivo ga izvadi iz pećnice i prebacite u sterilne teglice. Otvorene teglice ostavi u pećnici zagrijanoj na 110°C još desetak minuta. Nakon toga teglice zatvori i umotaj ih u kuhinjsku krpu te ih ostavite da se postupno ohlade.

Ovako pripremljen pekmez čuvaj na tamnom i hladnom mjestu i trajat će ti cijelu zimu. Ipak, jednom kada otvoriš teglicu, potroši ga unutar nekoliko dana.

Kopirati
Drag cursor here to close