Nije sve u mesu

Nekoliko tajni najboljeg roštilja

Roštiljanje je odavno postalo više od hrane koju ćeš pripremiti svojim gostima.
Lifestyle / Hrana | 23. 07. 2022. u 20:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija

Duge tople ljetne večeri najljepše su uz prijatelje, dobru hranu i piće, zar ne? A sve ovo neizostavno ide uz roštilj i finu glazbu u pozadini! Želiš li impresionirati svoje goste vještinama roštiljanja, slijedi ove savjete i garantiramo ti da će pohvale i dobre 'recenzije' odmah osvanuti na društvenim mrežama!

Roštiljanje je odavno postalo više od hrane koju ćeš pripremiti svojim gostima. Prilika je to da uživaš sa svojim društvom u finim zalogajima, jedinstvenim aromama priloga, okrjepljujućim koktelima, a dok u pozadini svira tvoja omiljena glazba, potrebno je još nekoliko faktora da svi uživate u gozbi okusa i mirisa.

Naime, kada je u pitanju organiziranje uistinu nezaboravnog roštilja, potrebno je poduzeti pet ključnih koraka. To uključuje odabir pravog roštilja, sigurnost svih 'sudionika' kao prioritet, mariniranje mesa, pripremu primamljivih priloga i deserta i naravno, dobro očišćen roštilj i pribor.

Odabir roštilja na drveni ugljen sigurno će ti donijeti nekoliko bodova više

Postoje dva načina roštiljanja - jedan se oslanja na plin, a drugi na drveni ugljen. Oba imaju svoje i pluseve i minuse, pa ovisi što od ovoga voliš: primjerice, roštilj na drveni ugljen daje mesu prekrasan dimljeni okus i peče mekanije i sočnije komade mesa. Plinski je roštilj, pak, čišći i stoga zahtijeva manje priprema uoči i nakon roštiljanja. Također, osigurava da pepeo ne završi u hrani. U cjelini, odabrat ćeš roštilj koji preferiraš, no želiš li ipak impresionirati goste, odabir roštilja na drveni ugljen sigurno će ti donijeti nekoliko bodova više na ljestvici okusa.

Daj prioritet sigurnosti

Kada je u pitanju pečenje hrane sigurnost bi trebala biti na prvom mjestu. A to znači sljedeće: koristi prave alate (hvataljke s dugim ručkama i duge četke za mazanje), nosi rukavice otporne na toplinu i ukloni višak masnoće kako bi izbjegli da ulje prska iz namirnica. Nosi prikladnu odjeću kako ništa ne bi zapelo za roštilj i oslobodi prostor od tri metra oko roštilja kako bi se izbjeglo zapaljenje predmeta. Hrana također treba biti sigurno pohranjena prije kuhanja, a svaka namirnica ima 'svoju' preporučenu temperaturu pečenja. Primjerice, perad se peče na minimalnoj temperaturi od 165 stupnjeva, a svježa govedina ili janjetina na 145 stupnjeva.

Mariniraj meso ranije i uključi ove sastojke

Mariniraj meso noć prije roštiljanja kako bi imalo dovoljno vremena da upije svu raskoš aroma. Neizostavni sastojci za mariniranje uključuju med i senf, soja umak, ulje, začinsko bilje, umak za roštilj i posebne začine po tvojoj volji. Naš je savjet da svaki put isprobaš nešto novo uz svoje tradicionalne favorite. Primjerice, fantastična marinada za svinjetinu neka bude na filipinski način: treba ti tamnosmeđi šećer, kumkvat ili limunov sok, kečap od banane, češnjak u prahu, soja umak, sol i papar…

Zavedi goste prilozima i desertima

Pobrini se da gostima ponudiš više od jela s roštilja i peciva. Na švedskom stolu treba biti raznih boja i tekstura – od sezonskih salata, kukuruza i povrća na žaru, fantastičnih umaka i osvježavajućih salata, do neodoljivih napitaka i deserta. Svega o čemu će tvoji gosti pričati još mjesecima nakon partyja.

Kopirati
Drag cursor here to close