Recept

Napitak od ruže za osvježenje u ljetnim danima

Sigurno je da će u njemu uživati odrasli i djeca koja će zbog ovog posebnog okusa, ali i privlačne boje, kupovne sokove staviti u drugi plan.
Lifestyle / Hrana | 16. 06. 2021. u 20:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Ilustracija / Napitak od ruže

Ruža se svojom ljepotom i mirisom ističe u brojnim buketima te se gotovo uvijek odabire za posebne prilika kada svečanost i važnost trenutka želimo naglasiti i cvijećem. No čarobna kraljica cvijeća ima i ljekovita svojstva jer njezine baršunaste latice skrivaju vitamine A, C i E, flavonide i ostale bioaktivne spojeve.

U narodnoj medicini ističe se i kao lijek za jetru i crijeva, a u kozmetičkoj industriji odavno je prepoznat njezin blagotvorni utjecaj na vitalnost kože.

Predlažemo da se u nadolazećim toplim mjesecima osvježite hladnim napitkom od ruže čija priprema zaista ne zahtijeva mnogo vremena i veliko kulinarsko umijeće.

Sigurno je da će u njemu uživati odrasli i djeca koja će zbog ovog posebnog okusa, ali i privlačne boje, kupovne sokove staviti u drugi plan, piše zadovoljna.hr.

Recept za sirup od ruže:

1. Tri četvrtine staklenke zapremine od 5 litara napuniti laticama ruža.

2. Dodati 4 dag limunske kiseline, naliti vode gotovo do vrha. Pokriti tanjurićem, ali ne poklopcem.

3. Ostaviti deset dana na suncu. Procijediti.

4. Zašećeriti (koliko ima litara tekućine, toliko je potrebno kilograma šećera).

5. Miješati i staviti da stoji u poklopljenoj posudi dok se šećer ne rastopi.

6. Sirup uliti u boce i dobro zatvoriti.

Napomena: Koristite samo domaće ruže, odnosno one za koje ste sigurni da nisu prskane pesticidima. Idealne su mirisne i grmolike vrtne ruže.

Kopirati
Drag cursor here to close