Kobasicijada

Kobasice na sunce - Tomislav Špiček stiže u Žepče!

Pored izlagača s prostora Općine Žepče sudjelovati mogu i izlagači iz cijele BiH, država iz okruženja, Hrvatske, Srbije,…
Lifestyle / Hrana | 25. 01. 2024. u 13:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šesto izdanje Žepačke kobasicijade održat će se u subotu 3. veljače, 2024. godine u Svadbenom salonu California-Radovlje Žepče.

Riječ je o gastro manifestaciji koja već pet godina okuplja ljubitelje suhomesnatih proizvoda.

"VI Kobasicijada će trajati dva dana 2. i 3. veljače, 2024., a kao poseban gost i član žirija u Žepču će boraviti i jedan od najpoznatijih hrvatskih kuhara Tomislav Špiček", priopćili su organizatori.

Dvije kategorije

Ovaj gastronomski događaj je otvorenog tipa, a na natjecanje se mogu prijaviti svi zainteresirani izlagači mesnih delicija, napravljenih po tradicionalnoj recepturi i domaćeg uzgoja.

Pored izlagača s prostora Općine Žepče sudjelovati mogu i izlagači iz cijele BiH, država iz okruženja, Hrvatske, Srbije,…

Prema riječima organizatora, ove godine gastronomska manifestacija će se održavati dva dana, jedan dan je rezerviran za rad stručnog povjerenstva, a drugi dan za zabavni program i svečano proglašenje pobjednika.

Natjecanje se organizira u dvije kategorije, obična kobasica i ljuta kobasica.

U petak, 2. veljače, 2024. godine biti upriličeno ocjenjivanje kvalitete kobasice od strane dva petočlana žirija, pod mentorstvom gosta/suca chefa Tomislava Špičeka (zatvoreno za publiku).

U subotu 3. veljače, 2024. godine, program počinje edukativnim predavanjem, a nastavlja se od 17:00 h zabavnim programom uz kušanje i ocjenjivanje publike, proglašenjem pobjednika te dodjelom priznanja i nagrada pobjednicima, tombolu, glazbu uživo i prikupljanje dobrovoljnih humanitarnih priloga jer ovaj događaj ima i humanitarnu notu, pa će se tako tijekom večeri prikupljati sredstva za pomoć u liječenju našeg sugrađanina.

Procjena 

"Program u subotu počinje od 17:00 sati, kada publika može ocijeniti najbolje suhomesnate delicije u dvije kategorije, obične i ljute kobasice. Nakon dodjele priznanja i nagrada vlasnicima najboljih kobasica, bit će upriličeno predstavljanje i promocija domaćih vina naših vinara uz zabavni program, glazbu uživo i bogatu tombolu", istaknuli su organizatori.

Što se tiče ocjenjivanja i same edukacije koja je postala popratni dio Kobasicijade, ove godine dolazi vrhunski kuhar Tomislav Špiček kao i dr. sc. Antun Jozinović, izv. prof. na Prehrambeno – tehnološkom fakultetu u Osijeku.

U ocjeni kakvoće kobasica značajna je procjena senzornih svojstava gdje se gleda vanjski izgled, izgled presjeka, boja mesa i masnog tkiva odnosno nadjeva, konzistencija, miris i okus.

Nagradni fond je iznimno bogat, kao i proteklih godina, a da bi ova šestogodišnja priča dobila i svoj epilog registrirali smo i Udrugu "Žepački kobasičari – Xepcio farcimeni" Žepče, koja će biti nositelj i pokretač priče domaće kobasice kao žepačkog brenda i gastro ponude i promocije turističkih i gastro potencijala naše općine i šire, istaknuo je predsjednik Organizacijskog odbora dr. Oliver Radoš.

Inače, sve novosti i eventualne promjene vezano uz VI Žepačku kobasicijadu možete pratiti na službenoj Facebook stranici Žepačka kobasicijada.

Kopirati
Drag cursor here to close