Ključni uvjeti

Napravite sami pušnicu za dimljenje mesa

Pušnicu je najbolje podići na vjetrovitom mjestu, gdje je omogućeno normalno strujanje zraka. Stoga, izbjegavajte mjesta na zavjetrini između drugih objekata.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 16. 01. 2024. u 14:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nema onog tko ne voli sušeno meso, a svako kućanstvo ima svoj način pripreme. Da bi bilo kvalitetno nakon sušenja, pri samoj gradnji pušnice moraju se ispuniti određeni uvjeti.

To je vrlo bitno za onog tko to prvi put radi, jer ako se u startu pogriješi neće se dobiti željena kvaliteta. Svakom početniku nameću se brojna pitanja i to je opravdano.

Položaj

Jedno od njih je gdje postaviti pušnicu. Dakle, sam položaj je bitan kao i od kojeg materijala ju napraviti, što se treba nalaziti unutar nje, te na kraju i koje je drvo najbolje ložiti pri dimljenju i sušenju mesa.

Pušnicu je najbolje podići na vjetrovitom mjestu, gdje je omogućeno normalno strujanje zraka. Stoga, izbjegavajte mjesta na zavjetrini između drugih objekata, prenosi Agroklub

Ranije su se ovi objekti pravili od kamena ili kombinirano od kamena i drveta. Na ovaj način se od davnina konzerviralo i čuvalo meso, njegove prerađevine i riba. Danas se mogu graditi i od drugih suvremenijih materijala, koristi se suvremenija konstrukcija, ali ključni kriteriji ostaju isti.

Može se sagraditi na dosta različitih načina, a njena gradnja ovisi od vrste i količine mesa koje će se sušiti, materijala od kojeg namjeravamo graditi i klime područja u kojem se gradnja obavlja.

Mora biti potpuno zatvorena i imati dimnjak koji razvija određenu temperaturu. Dim bi trebalo puštati kroz pušnicu naizmjeničnim otvaranjem i zatvaranjem dimovodnog kanala jer se na taj način dimljenje mesa kontrolira.

Sve otvore bi trebalo zaštititi od ulaza štetnika glodavaca i kukaca aluminijskom mrežom, ali omogućiti ulazak svježeg zraka kako bi strujanje bilo moguće.

Puna cigla ili elementi

Preporučuje se zidanje punom ciglom ili elementima. Objekt treba biti dovoljno prostran kako bi se dim razvijao i podigao, a to se postiže dobrom izolacijom pri samoj gradnji.

Toplinskom izolacijom postižemo da kontakt između vanjskog hladnog zraka i unutarnjeg, toplijeg, bude minimalan kako bi u što manjoj mjeri dolazilo do kondenzacije, tj. da se izbjegnu mokri zidovi što nepovoljno utječe na kvalitetu mesa.

Preporučuje se temelj i ložište graditi od pune cigle ili u kombinaciji sa šamotnom opekom ili šamotnim malterom. Otvore za ventilaciju bi bilo dobro postaviti s bočne strane u visini ložišta s mrežama koja će spriječiti ulazak mačaka, glodavaca te posebna sitnija mreža protiv kukaca. Nosač gdje se vješa meso treba biti od metalnih cijevi na koje su zavarene ili se postavljaju kuke.

Načini dimljenja

Drvo za loženje mora biti zdravo, kvalitetno, neobrađeno i dobro suho kako bi se razvio dim. Za loženje se preporučuje tvrdo drvo kao što su: bukva, jasen, hrast i grab, a vrba, topola, lipa se ne koriste za ovu namjenu. Obojene i lakirane iverice, te otpatke od lakiranog drveta se nikako ne preporučuju jer sagorijevanjem ispuštaju otrovne tvari.

Dimljenje mesa se može obaviti na različite načine i to:

hladnim dimljenjem 16-22 oC i niže.
toplim dimljenjem 40 -60 oC,
vrućim dimljenjem 60-90 oC.

Kopirati
Drag cursor here to close