Odluka EU

Kebab ipak neće biti zabranjen

Odbor Europskog parlamenta je, međutim, upozorio kako znanstvena istraživanja ukazuju na moguću vezu između fosfata u hrani s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.
Lifestyle / Hrana | 13. 12. 2017. u 16:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski parlament odobrio je u srijedu prijedlog Europske komisije kojime se dopušta korištenje fosfata u kebabima, odbacivši prijedlog vlastitog odbora za zdravstvo da to se zabrani dok Europska agencija za sigurnost hrane ne objavi studiju o zdravstvenim rizicima uporabe fosfata. 

Odbor Europskog parlamenta za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane preporučio je da Parlamentu blokira dopuštenje za uporabu fosforne kiseline, difosfata, trifosfata i polifosfata u mesu za kebab i giros, bilo da se radi o ovčetini, janjetini, teletini, govedini ili peradi, dok se ne objave rezultati znanstvene studije koju provodi Europska agencija za sigurnost hrane.

Europarlamentarci  u srijedu na plenarnoj sjednici u Strasbourgu ipak nisu podržali primjedbu odbora apsolutnom većinom, te je prijedlog Europske komisije za dozvolu uporabe prihvaćen. Za inicijativu su glasovala 373 zastupnika, protiv ih je bilo 272, a suzdržanih 30.  Za apsolutnu većinu nedostajala su samo tri glasa. 

Fosfatni aditivi se koriste u mesnim pripravcima jer čuvaju okus i sočnost i sprječavaju sušenje, piše Hina.

Pravila Europske unije općenito ne dopuštaju korištenje fosfatnih aditiva u pripravcima od mesa, osim ako nije izričito navedeno u zakonodavstvu. Zahvaljujući takvim izuzećima u zakonu oni su odobreni za više mesnih pripravaka i uoptrebljavaju se u više država članica. 

Kako bi proizvod bio na listi proizvoda koji mogu sadržavati fosfate postoje tri uvjeta: tehnološka potreba, nepostojanje zdravstvenog rizika te da upotreba fosfata ne dovodi potrošača u zabludu. Komisija u svom prijedlogu ocjenjuje kako "zamrznuti mesni ražnjići za okomito pečenje", što je birokratska definicija kebaba, zadovoljavaju ove uvjete.

Odbor Europskog parlamenta je, međutim, upozorio kako znanstvena istraživanja ukazuju na moguću vezu između fosfata u hrani s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. 

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) je 2013. procijenila da navedene zdravstvene rizike nije moguće pripisati unosu fosfata, no najavila je da će preispitati sigurnost tih aditiva do 31. prosinca 2018.

U prijedlogu rezolucije Europskog parlamenta ukazivalo se i na zaključke znanstvene studije objavljene 2014. koja sugerira da dugoročna prehrana bogata fosforom može narušiti zdravlje kostiju u pacijenata koji boluju od kronične bolesti bubrega kao i u zdravog stanovništva.

Prijedlog rezolucije, glede dovođenja potrošača u zabludu upozoravao je da fosfati zadržavaju vodu u proizvodu te se mogu upotrebljavati kako bi se povećala težina mesa i tako obmanulo potrošača, odnosno prodalo mu vodu za cijenu mesa.

Osim toga, "zamrznuti mesni ražnjići za okomito pečenje" namijenjeni su za sektor izvan kućanstva, što znači da potrošači nisu informirani o upotrebi fosfata kao prehrambenih aditiva u tim proizvodima jer oni nisu označeni, bila je jedna od primjedbi.

Europarlamentarka Biljana Borzan, članica Odbora za  okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane i zamjenska članica Odbora za unutarnje tržište i sigurnost potrošača, tumači kako je cilj inicijative bio omogućiti državama članicama da same donose odluke o zabrani fosfata, te da nije riječ o zabrani kebaba.

"Komisija traži da se dopusti određena količina fosfata u hrani, no mi smatramo da se mora državama članicama ostaviti mogućnost da zabrane fosfate. Ne kebab nego fosfate", istaknula  je Borzan u izjavi za Hinu i napomenula kako je "važno reći da u kebabu ne mora nužno biti fosfata, te da i sada sigurno ima kebaba i girosa bez tog dodatka".

Iako načelno podržava zabranu fosfata u prehrambenim namirnicima, europarlamentarka Marijana Petir, zamjenska članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane, istaknula je kako inicijativa ne zahvaća druge raširene prozvode koji sadrže fosfatne aditive, poput gaziranih napitaka multinacionalnih kompanija.

Ova se inicijativa "koncentrirala isključivo na mesne proizvode, odnosno na kebab, a primjerice nije uzeto u obzir da u Coca coli ima više fosfata", rekla je Petir za Hinu i ocijenila da joj se čini da "inicijativa ima političku pozadinu, a ne stvarnu namjeru riješavanja problema".

"Ne bih htjela dalje ulaziti u analizu ali mislim da se ovakva inicijativa može protumačiti na razne načine", smatra Petir. "Ako je cilj obračunati se samo s kebabom, a ne se obračunati i s fosfatima u potpunosti i dotaknuti se multinacionalnih kompani", rekla je Petir uoči glasovanja i najavila da će njena Europska pučka stranka glasati protiv inicijative.

Petir zaključuje kako treba detaljno istražiti moguće učinke uporabe fosfatnih aditiva i u drugim namirnicima i pićima te nakon tog pristupiti zabrani upotrebe fosfata. "Ja sam općenito protiv upotrebe fosfata u prehrani", rekla je Petir no dodala je da želi "da se problem riješava cjelovito, a ne parcijalno".

"Fosfatni aditivi poput E338 dodaju se u pića poput Coca-Cole i Fante i koriste se i u u nekim drugim vrstama hrane i meni je ključno pitanje kako to da su se socijalisti i zeleni kroz ovu inicijativu dotakli samo polifosfata i uporabe fosforne kiseline u 'zamrznutim mesnim ražnjićima za okomito pečenje', a nije ih zanimalo, primjerice, da se u Coca-Coli i Fanti oni i dalje koriste i da bi to možda trebali detaljnije raspraviti. Zbog toga smatram da inicijativa nije potpuno iskrena i ima neku svoju političku pozadinu", kaže Petir. 

Kopirati
Drag cursor here to close