Dobar savjet

Kako sačuvati jagode da se ne bi brzo pokvarile

Ako ih brzo ne pojedeš, jagode imaju tendenciju brzo se pokvariti, što može biti vrlo frustrirajuće
Lifestyle / Hrana | 13. 05. 2022. u 21:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada se pravilno čuvaju u hladnjaku na jedan od dolje navedenih načina, jagode bi trebale ostati svježe do tjedan dana. Uvijek pregledaj bobice da ne bi bila na njima plijesan ili drugi znakovi kvarenja prije nego što ih pojedeš.

Stavi jagode u hermetički zatvoreno stakleno posuđe: neoprane jagode premjestite u staklenu posudu za pohranu hrane ili staklenku i provjeri jesu li dobro zatvorene.

Metoda s papirnatim ručnikom: stavi čisti, suhi papirnati kuhinjski ručnik u posudu i na vrh stavi neoprane jagode. Poklopi i stavi posudu u hladnjak.

Isperi jagode otopinom octa: namoči jagode u otopini octa (jedan dio bijelog octa i tri dijela vode) na nekoliko minuta. Zatim ih ocijedi, posuši i stavi na čist papirnati ubrus u staklenoj posudi. Lagano stavi poklopac i čuvaj u hladnjaku.

Kako čuvati narezane jagode

Ako ti je prikladnije narezati jagode prije nego što ih pohraniš, možeš upotrijebiti bilo koji od gore navedenih načina skladištenja kako bi narezane jagode održala svježima. Također ih možeš čvrsto omotati plastičnom ili aluminijskom folijom. Samo znaj da će se narezane jagode brže pokvariti nego cijele, neoprane bobice i općenito će trajati samo tri do četiri dana u hladnjaku.

Kako čuvati pire od jagoda

Pire od svježih jagoda odličan je način upotrebe za ostatke bobičastog voća. Pire čuvaj u hermetički zatvorenoj posudi tri do pet dana u hladnjaku i upotrijebi ga uz zobene pahuljice, sladoled ili za parfe od jogurta. Pire možeš zamrznuti i čuvati tako do tri mjeseca. Kad si spremna za korištenje pirea, jednostavno ga odmrzni u hladnjaku preko noći ili zagrij u mikrovalnoj pećnici 20 do 30 sekundi.

Mogu li se jagode zamrznuti?

Da, jagode apsolutno možeš zamrznuti! Za razliku od nekih drugih namirnica, jagode se mogu zamrznuti u gotovo bilo kojem obliku - cijele, prepolovljene, narezane na ploške ili čak zgnječene. Za zamrzavanje prethodno narezanih jagoda, što je idealno ako ih koristiš za neki recept od ukusnog deserta do zdravog smoothieja, stavi bobice s prerezanom stranom prema dolje na lim za kolačiće obložen papirom za pečenje. Zamrzni jagode na nekoliko sati, a zatim ih stavi u hermetički zatvorenu posudu i vrati u zamrzivač. Kada koristiš ovu metodu, zamrznute jagode mogu ostati svježe oko 10 do 12 mjeseci.

Za odmrzavanje jednostavno premjesti jagode iz zamrzivača u hladnjak, gdje bi trebale ostati najmanje šest sati. Jagode možeš odmrznuti i tako da ih staviš pod hladnu vodu najmanje 30 minuta ili ih staviš u zdjelu unutar veće posude koja je napunjena hladnom vodom. Ova metoda traje oko 15 do 30 minuta. Samo imaj na umu da će, nakon odmrzavanja, jagode izgledati malo tamnije i imati puno mekšu teksturu pa ih možda nećeš htjeti koristiti za ukrašavanje torte ili pite s bobicama. Međutim, dobro će funkcionirati u smoothieju ili u zdjelici jogurta ili žitarica.

Kopirati
Drag cursor here to close