Znanstvena studija

Jeste li znali: Čips je opasan koliko i cigarete

Primjeri takve hrane su slatkiši, proizvodi od kobasica, grickalice poput čipsa i krumpirića, gotovi proizvodi i smrznuta gotova hrana. Oni povećavaju šećer u krvi, smanjuju osjećaj sitosti i oštećuju mikrobiom.
Lifestyle / Hrana | 29. 02. 2024. u 23:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Shutterstock / Ilustracija

Hrana visokog stupnja prerade uzrokuje štetu cijelom tijelu usporedivu s onom koje izazivaju cigareta. To pokazuje aktualna, komparativna studija nekoliko svjetskih sveučilišta.

Gotovi proizvodi često sadrže puno masti, soli i šećera, ali imaju malo vitamina i vlakana. Povećavaju rizik od 32 zdravstvena problema, uključujući rak, dijabetes tipa 2 i mentalne poremećaje.

Opsežna studija, objavljena u medicinskom časopisu BMJ, ispituje podatke deset milijuna ljudi. Glavni autori studije su s australskog sveučilišta Deakin, piše Bild.

Rezultat: Oni koji se na taj način hrane imaju 50 posto veći rizik od smrti od srčanog ili moždanog udara, 12 posto veći rizik od dijabetesa tipa 2 i 48 do 53 posto veći rizik od anksioznosti.

Češti su i pretilost, plućne bolesti, upale crijeva i problemi sa spavanjem. Istraživači sa Sveučilišta Deakin u Australiji također su otkrili 22 posto veći rizik od razvoja depresije. 

Hrana visokog stupnja prerade često sadrži aditive kao što su kemikalije, boje, zaslađivači i konzervansi koje ljudi inače ne bi dodali kad sami kuhaju hranu.

Primjeri takve hrane su slatkiši, proizvodi od kobasica, grickalice poput čipsa i krumpirića, gotovi proizvodi i smrznuta gotova hrana. Oni povećavaju šećer u krvi, smanjuju osjećaj sitosti i oštećuju mikrobiom - tjelesnu zajednicu "prijateljskih" bakterija.

Znanstvenici su usporedili zdravstvene rizike s onima od pušenja. Konzumacija cigareta jednako je štetna kao i konzumacija visokoprerađene hrane.

Istraživači hitno traže zajedničke smjernice za ovu hranu. Predlažu jasno označavanje, ograničavanje oglašavanja i prodaje te pojeftinjenje i dostupnost svježe pripremljenih jela.

Istraživači iz São Paula u Brazilu komentirali su: "Sada je vrijeme da agencije Ujedinjenih naroda, zajedno sa državama članicama, razviju i provedu Okvirnu konvenciju o visokoprerađenoj hrani sličnu Okvirnoj konvenciji o duhanu", prenosi Bljesak.info.

Kopirati
Drag cursor here to close