Podcast Andreine male priče

Nevena Pandža objašnjava: Zašto je važno graditi zdrav odnos s hranom?

Zdrava prehrana vs zdrav odnos s hranom
Lifestyle / Hrana | 13. 06. 2023. u 19:31 Piše: Andrea Milić
Zdrava prehrana vs zdrav odnos s hranom

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U ovoj epizodi podcasta ugostila sam Nevenu Pandžu, magistricu nutricionizma, koja je nakon završetka studija u Zagrebu na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu povratkom u Mostar postala prva aktivna nutricionistica u Hercegovini.

Suosnivačica je Multidisciplinarnog Centra zdravih navika u Mostaru koji se bavi promicanjem i edukacijom o zdravoj prehrani, kao i o snažnoj poveznici s tjelesnom aktivnošću i mentalnim zdravljem.

Vodile smo jedan jako zanimljiv i inspirativan razgovor na temu zdrave prehrane i zdravog odnosa s istom.

U moru informacija koje su nam svakodnevno dostupne i od kojih nas često dijeli samo jedan klik, dotaknule smo se koncepta vlastite odgovornosti kad biramo konzumirati nečiji sadržaj.

Važno je kritički pristupiti dostupnim informacijama, pogotovo onim koje dobivamo na društvenim mrežama ,  s onim – ovo nekome služi, ali ne mora biti pravilo niti istina za mene.

Kad želimo individualan pristup, riješiti možda neki zdravstveni problem ili unaprijediti kvalitetu života (referirajući se na prehranu) bitno je tražiti stručne adrese i dati sebi i osobi nasuprot nas vrijeme za promjenu kojoj težimo.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Bljesak.info (@bljesak.info)


Brojanje kalorija i opsjednutost nutritivnim vrijednostima hrane koncept je koji nam dugoročno ne čini dobro iz razloga što na taj način ne njegujemo zdrav odnos prema hrani kao našem osnovnom gorivu i onome što nas “vozi” kroz dan. Emocija s kojom konzumiramo određenu hranu puno će više djelovati na to kako ćemo se ponašati kroz dan nego broj kalorija koje smo unijeli istom.

Kako je Nevena lijepo rekla, pojeden i nepojeden kolač je briga o sebi, ovisno o kontekstu, osobi i situaciji.

U našem razgovoru Nevena je podijelila s nama kako to da je jedna mlada djevojka završila formalno obrazovanje u Zagrebu i unatoč poslovnim prilikama koje su bile na stolu ipak donijela odluku vratiti se u  Mostar i započeti svoju privatnu praksu, prijaviti se za program poduzetništva s mladom psihologinjom, odnijeti nagradu i osnovati Centar zdravih navika .

Za sve vas koje čekate idealne uvjete, još edukacija, još iskustva, još znanja, da biste poslale taj mail… poslušajte Neveninu priču i kliknite na to ''send''. Već danas.

Nevenu možete pronaći na ''Nutricioniziraj se'' Facebook i Instagram stranici na kojoj objavljuje stručne, znanstveno utemeljene, praktične I korisne nutricionističke informacije, te kako se hraniti uravnoteženo, a pritom uživati u hrani.

Cijelu epizodu poslušajte ovdje.

Kopirati
Drag cursor here to close