Jemen

Glad: Uskoro će ostati bez pšenice

"Strateške zalihe pšenice u Jemenu uskoro će nestati, sredinom srpnja", upozorio je ministar Waed Badhib, pozivajući Europsku uniju da pomogne Jemenu da pronađe nova tržišta za otkup pšenice.
Lifestyle / Hrana | 25. 06. 2022. u 17:32 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jemen je u subotu upozorio da će zalihe pšenice u ovoj zemlji uskoro nestati zbog posljedica rata u Ukrajini, javlja Anadolu Agency (AA).

"Globalna kriza hrane i rusko-ukrajinski sukob utiču na uvoz pšenice u Jemen", rekao je ministar planiranja i međunarodne suradnje Waed Badhib objavila je državna novinska agencija Saba.

Rekao je da Jemen oko 46 posto pšenice uvozi iz Rusije i Ukrajine.

"Strateške zalihe pšenice u Jemenu uskoro će nestati, sredinom srpnja", upozorio je ministar, pozivajući Europsku uniju da pomogne Jemenu da pronađe nova tržišta za otkup pšenice.

Jemen je poprište sukoba i nasilja od 2014. godine, kada je pobunjenički pokret Husi preuzeo kontrolu u većem dijelu zemlje, uključujući glavni grad Sanu. Konflikt je eskalirao godinu kasnije kada su Saudijska Arabija i njeni arapski saveznici stali uz Vladu Jemena i počeli izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

Sukob je stvorio jednu od najgorih humanitarnih kriza na svijetu koje je stvorio čovjek, a prema posljednjim procjenama UN-a 23,4 milijuna ljudi potrebna je humanitarna pomoć i zaštita, pri čemu glad prijeti više od 19 milijuna ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close