Očekivati je dalji rast cijena

Prvi put na jugu Hercegovine došlo je do nestašice sjemena pšenice i ječma

Gospodarstvo / Poljoprivreda | 24. 04. 2022. u 21:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Po prvi puta u ovom mileniju koncem zime – u veljači i početkom ožujka, kad se siju jare žitarice, na jugu Hercegovine došlo je do nestašice sjemena pšenice i ječma.

Dva su razloga za to – prvi, proteklih godina potražnja je bila skromna, pa se poljoprivredne ljekarne i prodajni centri, nisu pripremili, a drugi povećana potražnja, piše Večernji list BiH.

Veće za oko 100%

Naime, divljanje cijena žitarica i prerađevina od žita, nagnalo je prije svega stočare, kad već jesenas nisu sijali da se late posla jarih kultura.
 
Kako sjemena jarih žitarica nije bilo na jugu Hercegovine nabavljalo se doista “preko veze” iz jugozapadne Bosne primjerice Glamoča, pa i nekih mjesta istočne Hercegovine.
 
Potražnja je bila i za većim parcelama neobrađene zemlje u čemu su neki bili i uspješni. To je jedan strana medalje, drugu otkrivaju stručne službe Seljačkog saveza Federacije Bosne i Hercegovine.
 
Prema njihovom tumačenju, očito veće površine zasijane žitaricama u odnosu na protekle godine, ne znače i veću proizvodnju. “Bojimo se manjih prinosa zbog prihrane umjetnim gnojivima koja su strahovito poskupila, čak 300 do 400 posto”.

Upravo su dušična, odnosno azotna gnojiva kojima se pospješuje rast biljaka tzv. KAN i “urea”, najviše poskupila, što sumnje stručnjaka u optimalni urod žitarica čini opravdanim. Za očekivati je da će ratari kod prihrane kalkulirati, pa je teško očekivati vrhunske prinose po hektaru.

Od trenutačnih cijena žitarica i smjesa od žita stočare i ne samo njih već boli glava. U jednom od prodajnih centara stočne hrane provjerili smo cijene koje su u odnosu na prošlu godinu veće za nepunih sto posto!?

Kilogram kukuruza cijenio se 0,91 KM, vreća od 25 kg bila je 22,90 KM.

Prije godinu dana vreća kukuruza bila je 12 do 14 konvertibilnih maraka. Kilogram pšenice bio je 0,94 KM, ječma 0,84 KM, a zobi 0,79 KM. Mekinje su bile 0,51 KM, krmna smjesa – vreća od 10 kg 13,50 KM, odnosno 1,35 KM za kilogram.

Vreća smjese za perad od 10 kilogram, cijenila se 12,20 KM, dakle 1,20 KM po kilogramu itd. Na koncu ovoga niza ističemo upozorenje trgovca koji je rekao:

“Ovo su trenutne cijene, nova isporuka, a bit će za dan – dva, značit će i nove praksa je više cijene”.

Janjetina 18 KM

Prevedeno na jezik dobrog domaćina sve skupa znači da dosadašnja poskupljenja mesa nisu konačna. Za očekivati je dalji rast cijena.

Na osnovu onoga što smo čuli obrađujući ovu temu, one ljetni nizovi janjaca na ražnju u restoranima koji janjetinu nude kao specijalitet, mogle bi biti kraće.

Janjetina je već dostigla cijenu od 18 konvertibilnih maraka za kilogram, s tim da u domaćoj ponudi, tražnja premašuje ponudu.

Kopirati
Drag cursor here to close