Priprema se lako

Drugačija pita od jabuka kojoj nećete odoljeti

Dinstane jabuke, aromatizirane cimetom i vanilin šećerom, dolaze na donju koru od prhkog tijesta, ali se ne prekrivaju još jednom korom, nego umjesto nje kao zadnji sloj dolazi snijeg od bjelanjaka koji će se posušiti
Lifestyle / Hrana | 15. 10. 2023. u 18:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovaj recept za pitu od jabuka je drukčiji nego većina ostalih, i to zbog jedne stvari - nedostaje mu gornja kora! Pita od jabuka sa snijegom od bjelanjaka priprema se lako, a rezultat je pravi, konkretan kolač.

Dakle, dinstane jabuke, aromatizirane cimetom i vanilin šećerom, dolaze na donju koru od prhkog tijesta, ali se ne prekrivaju još jednom korom, nego umjesto nje kao zadnji sloj dolazi snijeg od bjelanjaka koji će se posušiti i dati ovoj piti divnu dozu hrskavosti. Od tučenih bjelanjaka ćete dobiti fini beze sloj tako što ćete peći ovu pitu na niskoj temperaturi i s uključenim ventilatorom, piše Punkufer.

Iako je ova "otkrivena" pita lijepo izbalansirana i vrlo ukusna sama po sebi, ako ste ljubitelj čokolade i ne priznajete kolače bez nje – morate ovo probati: u prhko tijesto, nakon što odstoji u hladnjaku, kratko umijesite komadiće čokolade za kuhanje (veličine cca četvrtine kockice) i dalje slijedite recept. Dobit ćete još jednu teksturu – svilenkastu divno rastopljenu čokoladu koja će sjajno pasati uz sva tri sloja pite – prhko tijesto, jabuke i beze.

Za pripremu ove pite trebat će vam oko dva sata, ali bez brige, u to je vrijeme uračunato i odmaranje tijesta i hlađenje jabuka koje dolaze u nadjev i vrijeme koje će vaša pita provesti i pećnici.

Sastojci za pitu od jabuka sa snijegom od bjelanjaka:

Prhko tijesto:

190 g brašna
115 g maslaca
25 g šećera
prstohvat soli
4 žumanjka
1 žlica hladne vode (ili više ako je potrebno)

Jabuke:

10 velikih jabuka (otprilike 2 kg)
1 žlica maslaca
5 žlica smeđeg šećera
1 žlica vanilin šećera
1 žlica soka od limuna
1 čajna žličica cimeta

Snijeg / beze:

4 bjelanjka
150 g šećera u prahu
prstohvat soli

Priprema:

Odvojite žumanjke i bjelanjke. (Bjelanjke stavite u čistu zdjelicu i u hladnjak.)

Pomiješajte brašno, šećer i sol. Dodajte hladni maslac narezan na kockice i žumanjke. Brzo umijesite prstima dok ne dobijete grudičasto tijesto pa dodajte malo hladne vode. Opet kratko mijesite i napravite glatku kuglu od tijesta, zamotajte je u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na sat vremena.

Jabuke ogulite, narežite na četvrtine, izvadite jezgru pa svaku četvrtinu narežite na ploške.
U dubokoj tavi zagrijte maslac pa dodajte šećer, limunov sok, vanilin šećer i cimet. Kuhajte minutu pa dodajte narezane jabuke i kuhajte uz povremeno miješanje dok ne omekšaju i višak vode ne ispari. (Ovaj korak će trajati 20-ak minuta, a ovisit će o vrsti jabuka i debljini kriški.) Ostavite jabuke da se ohlade.

Izvadite tijesto iz hladnjaka, stavite ga na pobrašnjeni papir za pečenje i prekrijte plastičnom folijom. Razvaljajte ga tako da za visinu ruba bude veće od lima ili kalupa za pečenje.

Razvaljano tijesto utisnite u kalup koji ste prethodno namastili maslacem. Tijesto izbodite vilicom.

Ohlađene jabuke stavite na tijesto i vratite sve u hladnjak.

Izvadite bjelanjke iz hladnjaka i dodajte im prstohvat soli pa miksajte velikom brzinom dok se ne napravi čvrsti snijeg. Dodajte šećer žlicu po žlicu i dalje miksajući najvećom brzinom. Kad ste dodali sav šećer, miksajte snijeg još minutu.

Rasporedite snijeg od bjelanjaka po jabukama. Površinu možete zagladiti ili žlicom napraviti vrškove.

Pecite pecite 50-60 minuta na 160 stupnjeva s uključenim ventilatorom. Ako nakon toga vremena bjelanjak još nije posušen, smanjite temperaturu na 100 stupnjeva i pecite (sušite) jo 10 minuta.

Malo ohladite pa narežite i poslužite.

Kopirati
Drag cursor here to close