Zaštićena oznaka izvornosti

Dalmatinska panceta i pečenica novi zaštićeni proizvodi u EU

Dalmatinska panceta je trajni suhomesnati proizvod pravokutnog oblika, koji se proizvodi od obrađene mesnate slanine svinja.
Lifestyle / Hrana | 16. 02. 2021. u 13:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dalmatinska panceta i dalmatinska pečenica novi su proizvodi zaštićenog naziva u Europskoj uniji (EU), pa Hrvatska sada ima 31 proizvod zaštićenog naziva u EU-u, izvijestilo je u utorak Ministarstvo poljoprivrede.

Dalmatinska panceta i dalmatinska pečenica, kako se navodi u priopćenju, dobili su europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla i upisani su u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićena na području cijele EU.

Dalmatinska panceta je trajni suhomesnati proizvod pravokutnog oblika, koji se proizvodi od obrađene mesnate slanine svinja, postupcima soljenja ili salamurenja, hladnog dimljenja te sušenja i zrenja, prenosi Hina. 

Dalmatinska pečenica je trajni suhomesnati proizvod bez kosti koji se proizvodi od oblikovanog dugog leđnog mišića svinja, postupcima soljenja ili salamurenja, hladnog dimljenja, sušenja i zrenja.

Zemljopisno područje proizvodnje dalmatinske pancete i dalmatinske pečenice obuhvaća grad Novalju u Ličko-senjskoj županiji, gradove Benkovac, Biograd, Nin, Obrovac, Pag i Zadar te općine Bibinje, Galovac, Jasenice, Kali, Kolan, Kukljica, Lišane Ostrovičke, Novigrad, Pakoštane, Pašman, Polača, Poličnik, Posedarje, Povljana, Preko, Privlaka, Ražanac, Sali, Stankovci, Starigrad, Sukošan, Sveti Filip i Jakov, Škabrnja, Tkon, Vir, Vrsi i Zemunik Donji u Zadarskoj županiji, područje Dubrovačko-neretvanske, Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije.

Iz Ministarstva podsjećaju da Hrvatska sada ima 31 poljoprivredni i prehrambeni proizvod čiji je naziv registriran u EU kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla.

Kopirati
Drag cursor here to close