Restoran uništio odmor

Bolnice u Crnoj Gori prepune otrovanih turista

Lifestyle / Hrana | 27. 08. 2022. u 17:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najmanje 96 turista otrovalo se hranom u restoranu u Budvi, potvrđeno je portalu Dan iz više izvora, kako prenosi Slobodna Dalmacija. Uglavnom su to turisti iz Poljske, Slovačke i Slovenije, a gotovo svi su bili gosti u jednom restoranu.

Svi su i dalje smješteni u hotelima ili im je ukazana medicinska pomoć u bolnicama u Kotoru, Baru i na Cetinju.

U općini Budva portalu je potvrđeno da je došlo do trovanja hranom te da su se gosti jednog restorana javili zdravstvenim ustanovama zbog želučanih tegoba. Novinari iz Crne Gore su službenu potvrdu dobili iz Opće bolnice u Kotoru, gdje je sinoć primljen veliki broj turista s probavnim problemima.

Predsjednik Općine Budva Milo Božović i općinska uprava, kako se navodi, stoje na raspolaganju turistima koji su imali zdravstvenih problema te će im po potrebi osigurati smještaj, prijevoz i sve ostalo.

Potvrda o trovanju hranom dobivena je i u bolnici u Kotoru.

- Sinoć oko 22 sata u kotorvarošku bolnicu smo primili 30 osoba, među kojima je bilo dosta djece od 15-16 godina. Dovezeni su s akutnim sindromom - povraćanje. Svi su brzo zbrinuti, a jutros su ponovno obavljene laboratorijske pretrage. Nakon toga su jutros oko 11 sati pušteni na kućno liječenje - kazao je za portal Dan direktor kotorske bolnice dr. Davor Kumburović.

Direktor barske bolnice dr. Igor Karišik rekao je da su pacijenti, njih 30, smješteni na dječjem i internom odjelu.

Istaknuo je kako nema ugroženih osoba te će većina biti puštena kući.

U Domu zdravlja u Budvi su čak rekli da ne znaju o čemu je riječ, dok u državnim institucijama o tome nitko ne želi govoriti jer je neradni dan.

Crna Gora: Broj turista blizu rekordne iz 2019. godine

Prema podacima koje Nacionalna turistička organizacija (NTO) dobija od lokalnih turističkih organizacija, u Crnoj Gori je 25. kolovoza boravilo oko 144.000 turista.

"U poređenju s prethodnom godinom to je šest posto više, a u poređenju s rekordnom 2019. godinom negdje smo na razini od 79 posto, prema nezvaničnim podacima. Kada su posrijedi zvanični podaci Uprave za statistiku Monstat, samo za mjesec lipanj u objektima kolektivnog smještaja, hotelima i sličnim smještajnim kapacitetima boravilo je oko 146.000 turista što je duplo više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine", kazala je Milena Vujović iz NTO-a.

Po njhezinim riječima, zvanični podaci za lipanj su prilično ohrabrujući, te je očekivano da isti za srpanj i kolovoz, kada se tradicionalno očekuje najveća posjećenost, budu još i bolji.

Nejveću posjećenost bilježe gradovi Budva, Herceg Novi i Ulcinj, a uz njih tu su Tivat, Kotor i Bar.

Kao i prethodnih godina, Crnu Goru u najvećem broju posjetili su turisti iz regije.

Uz njih, veliki broj gostiju dolazi iz Izraela, Njemačke, Češke, Poljske, Mađarske, a osjetan je, ističu iz NTO-a, i povratak turista iz Skandinavskih zemalja.

Službeni podaci Centralne banke Crne Gore za prva dva kvartala ove godine ukazuju da su ostvareni prihodi za to razdoblje u iznosu od 237.000.000 eura, prenosi Radiotelevizija Crne Gore.

Kopirati
Drag cursor here to close