Sastanak resornih ministara

BiH će pojačati kontrolu uvoza mesa iz EU zbog pojave listerije

''Mi nastojimo izvoziti meso prve i druge klase u EU i Tursku, a istovremeno uvozimo velike količine mesa treće i četvrte klase'', ističe Dedić.
Lifestyle / Hrana | 10. 10. 2019. u 15:50 Fena
Šarović najavio pojačanu kontrolu uvoza mesa iz EU zbog pojave listerije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović najavio je pojačanu kontrolu uvoza mesa iz Europske unije u sljedećem razdoblju zbog pojave zarazne bolesti listerije u pojedinim zemljama članicama Unije.

Šarović je u Sarajevu nakon sastanak s entitetskim ministrima poljoprivrede izjavio da to pitanje zaslužuje posebnu pozornost jer Bosna i Hercegovina uvozi velike količine goveđeg i junećeg mesa.

''Također, neophodno je da pomognemo kako bi što prije počeo otkup tovnih bikova kojih u BiH trenutno ima najmanje 20.000 spremnih za klanje'', istaknuo je Šarović.

Dodao je da su razgovarali i o dogovorenom izvozu mesa u Tursku, budući da u petak u BiH boravi zamjenik ministra poljoprivrede te zemlje kojem će ukazati na sporost u pripremama turske strane.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Šemsudin Dedić rekao je da je najvažnije pitanje zaštita domaće proizvodnje i da, osim aktivnosti na ispunjavanju uvjeta za izvoz u EU i druga tržišta, treba provoditi jače kontrole kad je u pitanju uvoz.

''Mi nastojimo izvoziti meso prve i druge klase u EU i Tursku, a istovremeno uvozimo velike količine mesa treće i četvrte klase. Imamo pravo u sljedećem razdoblju poduzeti određene mjere i zbog zaštite zdravlja stanovništva i zbog zaštite domaće proizvodnje'', naglasio je Dedić.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić naveo je da u prvi plan treba staviti domaće proizvođače jer je nedopustivo da oni imaju veliki broj utovljenih bikova koje ne mogu prodati, a da, pri tome, uvozimo meso iz zemalja u kojim su se pojavile bolesti poput listerije.

Na današnjem sastanku je dogovoreno da će se trojica ministara ubuduće češće sastajati i donositi konkretne mjere od kojih će imati koristi poljoprivrednici i svi ostali građani BiH.

 

Kopirati
Drag cursor here to close