vadio zdrave zube

Zubar horora osuđen na osam godina zatvora

Lifestyle / Flash | 26. 04. 2016. u 12:43 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nizozemac Mark Van Nierop, poznatiji kao zubar strave koji je radio u Francuskoj gdje je mučio pacijente vadeći im zdrave zube, osuđen je u utorak na osmogodišnju zatvorsku kaznu, objavio je sud u Neversu.

Tijekom sudskog procesa održanog u ožujku, državna tužiteljica Lucile Jaillon-Bru je pred sudom iznijela što je taj pedesetjednogodišnjak, "počinitelj brutalnog nasilja radio svojim pacijentima s ciljem što veće zarade od pacijenata i novčane naknade od zdravstvenog osiguranja".

Jaillon-Bru je podsjetila na psihološku ekspertizu po kojoj je optuženik "lišen bilo kakvog suosjećanja".

Zloupotrebljavajući liječničku praksu i koristeći se obmanama i prijevarom Van Nierop je često pacijentima vadio potpuno zdrave zube, skupo naplaćujući usluge.

Stomatolog iz noćne more u studenom 2008. preselio se u središnju Francusku gdje su zubari deficitarni. Neki od njegovih 2.800 pacijenata trpjeli su velike bolove i nakon njegovih zahvata dobili razne infekcije, ali i teška oboljenja poput sepse i predinfarktnog stanja.

Uz pomoć Van Nieropovih medicinskih tehničara, jedna od "žrtava" njegove stomatološke prakse početkom 2013. okupila je ostale pacijente koji su prošli poput nje. Podnijeli su kolektivnu tužbu, a broj tužitelja na kraju je narastao na 120.

"Zubar strave" pobjegao je u Kanadu, no pronađen je u kanadskom gradiću u New Brunswicku te je izručen Francuskoj u rujnu 2014.

Nizozemcu nazvanom "zubar horrora" je zabranjeno prakticiranje zubarskog posla i određena mu je globa od 10.500 eura.

U današnjim izvještajima iz sudnice navodi se da je van Nierop rekao da ga "ne zanimaju ljudi" i da se ne može sjetiti pacijenata.

Jedna 65-godišnja žena izjavila je da joj je van Nierop izvadio osam zuba tijekom jedne posjete, rekavši sucima da je "gutala krv tri dana i da nije imala zuba godinu i pol".

Van Nierop nije pokazivao nikakve emocije tijekom suđenja, odgovarajući uglavnom izjavom "bez komentara" na svako pitanje.

Njegova obrana tvrdila je da je patio od "psihičkih problema". Jedan ekspert izjavio je da su "narcističke tendencije" Van Nieropa lišile svake moralne prosudbe, ali je drugi kazao da je optuženik bio "savršeno svjestan što radi", navodi AFP.

Van Nierop bio je noćna mora brojnim ljudima, navodi dopisnik BBC-ja Hugh Schofield, dodajući da su lokalni mještani u početku bili oduševljeni nasmijanim i marljivim zubarom.

Kopirati
Drag cursor here to close