Ukusna k'o duša

Zato volimo raštiku!

Lifestyle / Flash | 28. 11. 2016. u 16:25 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Raštika - drevno mediteransko povrće koje je još u antičko doba bilo posebno cijenjeno zbog hranjivosti, danas je manje popularno nego njegovi rođaci iz botaničke obitelji kupusnjača: brokula, kelj, kupus, cvjetača, prokulica...

No raštiku vrijedi uvrstiti na meni jer je prava riznica zdravlja, ističe George Mateljan, utemeljitelj portala za zdravu prehranu Whfoods.com i autor knjige “Najzdravije namirnice svijeta“.

''Osim što kao i ostale kupusnjače obiluje sumpornim tvarima koje štite od raka, raštika je izvanredan izvor kalcija koji je važan za čvrstoću kostiju. Također je bogata kalijem, cinkom, manganom, magnezijem, fosforom i željezom.

Raštika sadrži velike količine beta-karotena (odnosno vitamina A) te luteina i zeaksantina važnih za dobar vid. Obiluje i vitaminima B, C, E i K te omega-3 masnim kiselinama i triptofanom koji regulira san, piše Zdrava krava.

Idealna je namirnica za zdravu prehranu jer je bogata hranjivim tvarima, a niskokalorična: jedna šalica kuhane raštike ima samo 49 kalorija. Raštika je dostupna tijekom cijele godine, no najbolji okus ima na vrhuncu sezone, tijekom hladnih mjeseci kada mraz utječe na razvoj slatkasta okusa'', kaže George Mateljan dodajući da je pravilna priprema raštike ključna za postizanje najboljeg okusa i očuvanje maksimalne količine hranjivih tvari.
Pravilno rezanje

Da biste osigurali najbolji okus i hranjivost, važno je pravilno čišćenje i rezanje raštike. Odstranite oštećene listove koji su promijenili boju.

- Prije rezanja dobro je isperite pod mlazom tekuće vode, a nemojte je namakati da ne izgubi vitamine topljive u vodi.

- Da biste raštiku jednostavno i brzo pripremili, nekoliko listova naslažite na hrpu (jedan na drugi) ili ih zamotajte u smotuljak. Režite ih na komadiće veličine 1,5 cm dok ne dođete do stabljike - iskoristite i nju jer je ukusna. Narežite stabljiku na komadiće veličine 0,5 cm. Režite sve do kraja stabljike, a kraj bacite (u slučaju da je stabljika drvenasta i šuplja, odstranite je cijelu).

- Stabljiku je dobro narezati na manje komadiće kako biste je mogli skuhati zajedno s listovima. Ako su stabljike jako debele, najprije ih narezane kuhajte 2-3 minute, a potom dodajte narezane listove.

''Nakon rezanja najbolje je ostaviti raštiku da prije kuhanja odstoji barem 5, a optimalno 10 minuta, jer se tako pojačava djelovanje mirozinaze - enzima koji određene hranjive tvari pretvara u njihove aktivne oblike blagotvorne za zdravlje. Vitamin C pojačava aktivnost mirozinaze, pa prije nego što ostavite raštiku da odstoji, možete je poprskati s malo limunova soka te tako povećati koncentraciju blagotvornih hranjivih tvari'', otkriva George Mateljan, a prenosi Zdrava krava.

Kopirati
Drag cursor here to close