Ili tako nekako

Zanimljivosti o novcu koje možda niste znali

Znamo da novac može biti prljav na razne načine, no od jedne prljavštine ćete prije završiti u bolnici nego u zatvoru...
Lifestyle / Flash | 05. 03. 2022. u 21:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Ilustracija 

Tko kaže da se sreća ne može kupiti novcem, nije nikad kupio avio kartu, kaže ona stara narodna. Ili tako nekako. Bio on šaren ili malo poderan, nov ili ofucan, s jednom nulom ili njih više, novac je naš prijatelj na putovanjima i u restoranima, a ponekad je i lijep suvenir za zbirku. Stoga ćemo mu posvetiti malo više pažnje. Ovo je nekoliko zanimljivosti koje možda niste znali o novčanicama i kovanicama svijeta.

Britanska funta najstarija je valuta koja je još u upotrebi

Dinari i euri dolaze i prolaze, funte ostaju. Službena valuta Ujedinjenog Kraljevstva u upotrebi je od 18. stoljeća sve do danas. Na međunarodnom tržištu to je četvrta najpopularnija valuta, nakon dolara, eura i yena.

Kraljica Elizabeta II najčešće je lice na novčanicama i kovanicama

Ne sumnjamo da ju mnogi vole, no razlog zašto baš njeno lice krasi toliko novca je prilično logičan. Ujedinjeno Kraljevstvo ima brojne (bivše) kolonije koje još uvijek koriste istu valutu ili ih ona povezuje u Commonwealthu, pa je tako i postala simbol na novcu u više od 30 zemalja. Štoviše, svojevremeno je na kanadskoj novčanici bila slika kraljice dok je još bila dijete, prenosi punkufer.hr.

A orao je najčešća životinja na novčanicama

Sorry, kuno! Tvoj neprijatelj pobjeđuje. Na novčanicama i kovanicama svijeta doista se može pronaći čitavo životinjsko i biljno carstvo, no orao ipak ostaje na tronu. Nalazi se na više od 40 valuta svijeta.

Prvi američki novčić imao je upisan moto: „Gledaj svoja posla“

Prvi službeni novčić jednog centa osmislio je Benjamin Franklin 1787. godine, a s njim je došao i upisan savjet: „Gledaj svoja posla.“ Neki povjesničari smatraju da je to bila ideja samog Franklina koji je bio poznat i uspješan biznismen. Tek kasnije moto je zamijenjen poznatim američkom motom „In God We Trust“.

Novac je prljav

Znamo da novac može biti prljav na razne načine, no od jedne prljavštine ćete prije završiti u bolnici nego u zatvoru. Studije su pokazale kako na samo jednoj novčanici mogu biti stotine bakterija koje će vas koštati upale pluća ili trovanja. Radite li s novčanicama, vjerojatno vam je poznat osjećaj prljavštine pod prstima. Nema te novčanice nakon koje nećemo oprati ruke.

Bezvrijedna novčanica od sto bilijuna dolara

Od 2009. godine Zimbabve je prešao na funte, dolare, rupije i druge valute nakon što je inflacija pojela vrijednost nacionalnog novca. A koliko ih je pogodila, svjedoči novčanica od nevjerojatnih sto bilijuna dolara (piše se s 14 nula: 100 000 000 000 000 dolara). Šteta što je praktički bezvrijedna, tj. vrijedi svega par dolara (koliko ćete ju platiti kao suvenir koji se prodaje na tržnici).

Rumunjska je imala najmanju novčanicu svijeta

Do 1917. godine rumunjska novčanica od 10 banija bila je najmanja novčanica svijeta sa svega 33 milimetra širine i 44 milimetra duljine. Nakon 1917. i dalje je ostala mali rekorder, no više nije bila u upotrebi.

Brojne američke novčanice sadrže tragove kokaina

Proučavajući novčanice u SAD-u, znanstvenici su otkrili zapanjujući podatak. Velik broj novčanica na sebi sadrži tragove kokaina, a na nekim mjestima to se odnosi i na do 90% novčanica. Ta mjesta su gradovi poput Baltimorea i Detroita, te Washingtona, nova istraživanja su pokazala da i kod nas stvari ne zaostaju puno...

Kopirati
Drag cursor here to close