je li čovjek čovječan

Video o kojem se pričalo posljednjih dana: Provokativna reklama o čovječnosti

Lifestyle / Flash | 17. 07. 2015. u 06:47 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Početna ideja danas globalno popularne web platforme bila je olakšati turistima pronalazak smještaja u nepoznatom gradu. I u sedam godina, koliko ovaj servis djeluje, mogli bismo reći da je u svom naumu Airbnb itekako uspio. Ključ uspjeha, osim u očiglednoj dobro promišljenoj marketinškoj promociji kojoj svjedočimo u posljednje vrijeme, leži i u ljudima. Airbnb servis uvelike se zasniva na povjerenju među ljudima i njihovoj dobrohotnosti. Upravo se tom idejom vodio marketinški tim u svojoj najnovijoj kampanji naslovljenoj "Is Mankind?" u kojoj se propitkuje u kojoj je razini čovječanstvo zapravo čovječno.

Video nam donosi sliku djeteta koje se još pomalo nesigurnim koracima kreće prema vratima ne bi li izašlo u svijet, a cijelu sliku prati glas koji nam postavlja pitanje "Je li čovjek dobar?" te nas navodi, baš poput djeteta, da pogledamo kroz prozor tuđe kuće kako bismo bolje razumjeli njihov pogled na svijet, govori nam da sjednemo za tuđi stol kako bismo dijelili isti okus, navodi nas da spavamo u tuđem krevetu kako bismo razumjeli njihove snove. I, naposljetku, da se uvjerimo koliko su svi ti ljudi ustvari u svojoj srži dobri.

Intrigantna kampanja izazvala je brojne oprečne reakcije diljem društvenih mreža te se sasvim (ne)namjerno našla u središtu kontroverze. Tako je Twitter profil Airbnb platforme ispunjen brojnim negativnim komentarima u kojima se reklami uglavnom zamjera da je previše jeziva, prenosi Buro247.hr.

Ono što je u cijeloj priči najzanimljivije jest uspostavljeni dijalog između poruka reklamne kampanje i samih reakcija na nju, pa postavljeno pitanje "Je li čovjek dobar? Je li čovječan?" dobiva sasvim novu dimenziju... Pogledajte video i razmislite...

Kopirati
Drag cursor here to close