Dražba

Tko bi za sportskog goluba dao rekordnih 1,6 milijuna eura?

New Kim je stara samo dvije godine, a utrkuje se tek od 2018., kada je stekla titulu najboljeg mladog sportskog goluba u Belgiji.
Lifestyle / Flash | 15. 11. 2020. u 18:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvogodišnji belgijski sportski golub, točnije ženka imena New Kim prodana je u nedjelju na dražbi za rekordnih 1,6 milijuna eura, objavila je belgijska aukcijska kuća Pipa.

Ponude za golubicu već su protekli tjedan dosegnule 1,32 milijuna eura, nadmašivši dosadašnji rekord od 1,25 milijuna eura, koji je postavljen u ožujku 2019. za belgijskog sportskog goluba Armanda.

U međuvremenu je u posljednjih frenetičnih 30 minuta nadmetanja u nedjelju postignuta rekordna cijena od 1,6 milijuna eura po kojoj je golubica prodana.

"Ova rekordna cijena je nevjerojatna, osobito zato jer je riječ o ženki. Armando je bio mužjak, a oni obično vrijede više od ženki jer mogu dati više potomaka", rekao je Nikolaas Gyselbrecht, izvršni direktor i osnivač belgijske aukcijske kuće Pipa, koja se bavi prodajom sportskih golubova.

Kazao je da je New Kim stara samo dvije godine, a utrkuje se tek od 2018., kada je stekla titulu najboljeg mladog sportskog goluba u Belgiji.

Licitiranje je započelo 2. studenoga početnom cijenom od 200 eura, no u roku od 90 minuta ponuda je porasla na 1,31 milijuna eura, a cijenu je ponudila jedna grupa obožavatelja iz Južnoafričke Republike, prenosi Hina.

U nedjelju su se za kupnju golubice New Kim borila dvojica bogatih kineskih kolekcionara.

"Mi smo u potpunom šoku", rekao je Kurt Van de Wouwer, čija se obitelj bavi uzgojem golubova dugoprugaša i iz čijeg je legla golubica New Kim.

Na kraju je New Kim pripala jednom od kineskih natjecatelja. Treba istaknuti da su u Kini posebno cijenjene ptice iz tradicionalnog središta ovog sporta u Belgiji.

Gyselbrecht kaže da nijedna zemlja svijeta nema tako velik broj ljubitelja sportskih golubova kao Belgija.

"Dakle, ovdje imate oko 20.000 uzgajivača golubova u relativno maloj zemlji, koji se međusobno natječu na vrlo visokoj razini. To vam je poput Lige prvaka", rekao je, aludirajući na elitno europsko klupsko natjecanje u nogometu, navodi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close