28 potpunih laži

Sin Pabla Escobara popljuvao seriju 'Narcos'

Lifestyle / Flash | 13. 09. 2016. u 12:18 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sebastian Marroquin, sin zloglasnog kolumbijskog narko-bosa Pabla Escobara, na svom se Facebook profilu odlučio obračunati s Netflixom koji je prema životu njegova oca snimio hit seriju "Narcos".

Za razliku od njegova oca, Marroquin se s Netflixom obračunao civilizirano, nabrojavši 28 netočnosti prikazanih u seriji.

Marroquin, inače arhitekt, mnogo je puta govorio o svom ocu, a sudjelovao je i u dokumentarnom filmu "Sins of My Father" u kojem se prati njegov put pomirenja s djecom žrtava njegova oca. 2014. izdao je knjigu "Pablo Escobar: My Father".

U nastavku pročitajte skraćenu verziju njegove objave na Facebooku u kojem netočnosti iznesene u seriji naziva "uvredljivima za povijest čitave nacije".

1. Carlos Henao, Marroquinov ujak, nije bio diler kao što je prikazano u seriji. U stvarnosti je bio divan čovjek, vrijedan radnik, iskren, plemenit, dobar otac i prijatelj njegove majke. Bio je arhitekt koji je pomogao u gradnji kuća, cesta i mostova u haciendi Pabla Escobara, ali nije bio upetljan u ilegalne aktivnosti. Nikada nije bio optužen u Kolumbiji ili bilo kojoj drugoj zemlji niti je živio u Miamiju.

Otet je s Franciscom Torom, još jednim nevinim i poštenim čovjekom, a u seriji je prikazano kao da je žrtva legitimnog obračuna između policije i narko kartela. U stvarnosti, njegova smrt bila je rezultat nepravde. Bio je nevin čovjek od početka do kraja, objašnjava Marroquin.

2. Escobar nije bio navijač Atlético Nacionala već Deportivo Independientea iz Medellina. Ako scenaristi ne znaju ni koji bio Pablov omiljeni klub, kako se usuđuju pričati ostatak priče i prodavati to kao istinu, pita se Marroquin.

3. La Quica u vrijeme Escobarova bijega iz Katedrale bio u je zatvoru, uhićen je u New Yorku 24. rujna 1991. zbog lažnih dokumenata. Kasnije je nepravedno optužen i osuđen za teroristički napad na avion Avianca u kojem je poginulo stotinu putnika i članova posade, a čak je i kolumbijski državni tužitelj De Grieff pisao američkoj vladi da ukaže na nepravdu. Escobar je isticao da je napad iz 1989. po njegovoj naredbi izvršio Carlos Castano.

4. Nije bilo velikih oružanih sukoba tijekom Escobarova bijega iz Katedrale. Nastradao je samo jedan čuvar. Isto tako, Escobar nije imao pomoć policije tijekom bijega. Pobjegao je tako što je naredio da cigle u njegovoj ćeliji ostanu nepričvršćene, a na bijeg se odlučio nakon što je vlada odlučila izigrati njihov dogovor da ga ne prebacuju u drugi zatvor.

5. Limon je radio kao vozač Roberta "Osita", starijeg brata Pabla Escobara. Obitelj ga nije kasnije regrutirala, ali dugo je vremena bio u njihovoj službi. U seriji se spominje Robertov zaposlenik imena "Osito" koji je surađivao s DEA-om. U stvarnosti, Osito je izdao Escobara u posljednjim danima i pomogao Los Pepesima i DEA-i u prikupljanju informacija.

6. Nije sigurno jesu li karteli iz Medellina i članovi kartela iz Calija ikada pregovarali o ostanku u New Yorku i Miamiju. Čak i prije nego je tržište narkotika eksponencijalno naraslo, potražnja je bila toliko velika da je uvijek nedostajalo droge i bilo je dovoljno konzumenata koji su bili voljni platiti.

7. CIA nije predložila osnivanje Los Pepesa braći Castano. Fidel Castano odlučio ih je stvoriti u suradnji s kartelom iz Calija i lokalnim i stranim vlastima koje su im tolerirale tisuće zločina i otmica.

8. Escobar nije osobno ubio pukovnika Carilla. Napao je mnogo članova policije i ubio ih preko 500 u jednom mjesecu krajem 1980., ali ne i Carilla. Dodao je da nije ponosan na nasilje svog oca i dodao da je učinio veliku štetu policiji, ali da im je u isto vrijeme isplaćivao i ogromne iznose.

9. Njegova majka nikada nije koristila niti kupovala oružje. Sve što je prikazano u seriji je najobičnija laž.

10. Escobar je okolišao oko ubojstva svojih partnera, Moncada i Galeana. Obojicu su oteli članovi kartela iz Calija i obećali da će ih pustiti ako im predaju Pabla i njegove ljude te prekinu svaku suradnju s njima. Escobar je u posljednjem trenutku odlučio da će poštedjeti Moncada, ali naredba da ga se ne ubije stigla je prekasno.

11. Escobar je u posljednjim trenucima života bio sam. Većina njegove ekipe, izuzev Angelita i Chopa, bila je mrtva.

12. Nakon bijega iz Katedrale, nije živio lagodno u raskošnim vilama već uglavnom u straćarama.

13. Priča o Leonu u Miamiju lažna je. Nije živio u SAD-u i bio je odan zaposlenik Pabla Escobara. Umro je nakon što su Castanosi oteli i mučili.

14. Escobar nikada nije prijetio stanovnicima Calija već se samo borio protiv kartela.

15. Ricardo Prisco bio je već mrtav u trenutku kada ga predstavljaju u seriji. Imao je brata koji je bio doktor i koji je trpio neugodnosti zbog Ricardovih djela. Nikada nije bio upetljan u kriminalne radnje.

16. Escobar nikada nije napao kći Gilberta Rodrigueza na njezinom vjenčanju. Štoviše, nije napao niti jednog člana njegove obitelji. Držao se dogovora da se ne napadaju članovi obitelji čak i nakon što je postalo jasno da se ostali ne drže dogovora (bombaški napad 1988. na zgradu u kojoj su se nalazili članovi Escobarove obitelji).

17. Escobar nikada nije poticao vlastite sinove da se bave istim poslom. Naglašavao je važnost školovanja i vlastitoj je djeci omogućio sve ono što sam nije imao.

18. Marroquin je sudjelovao s ocem u jednom okršaju, ali ne način kako je to prikazano u seriji.

19. Autori serije Escobarov napada na ljekarne Gilberta Rodrigueza smjestio je u 1993., ali u stvarnosti su se dogodile 1988. i 1989.

20. Njegova baka izdala je njegova oca i stala na stranu starijeg brata Roberta koji je sklopio dogovor s Los Pepesima kako bi mogli živjeti mirno u Kolumbiji. Oni koji su ostali odani Escobaru, nastavili su živjeti u progonu. Escobarov sin dodao je da bio volio da je "nježna baka" iz serije bila stvarna, ali nažalost, nije bilo tako.

21. Njegova baka nije letjela s njima za Njemačku.

22. Kolumbijski državni tužitelj nije pomagao obitelji Escobar. Djelovao je kao pozitivac koji je spreman pomoći, ali u stvarnosti, njegov ured bio je prepun članova kartela Cali, a protektoratu se protivili i mnogi agenti. Marroquin ističe da su zapravo bili taoci vlastite države koja ih je krivila zbog povezanosti s Escobarom.

23. Virginia Vallejo bila je toliko zaljubljena u Escobara da je odbijala uzeti njegov novac? Najobičnija laž, tvrdi Escobarov sin i dodaje da njegova majka nikad nije razgovarala s njom. Čak ni njegov otac nakon bijega iz Katedrale nije bio s njom u kontaktu više od deset godina, a u tom je periodu ljubovala sa šefovima kartela iz Calija.

24. Escobar članovima obitelji nije slao telefone tijekom njihova boravka u hotelu Tequendama već su koristili hotelske telefone i sklapali svaki puta kada bi ih zvao, znajući da ih prisluškuju. Escobar je svojoj djeci uvijek ponavljao da su "telefoni smrt". Tražio je da razgovara s njegovom majkom i sestrama i pričali su jako dugo jer vjerovao je da mu je to posljednji poziv. Razgovarali su i na dan njegove smrti, a Marroquin je mnogo puta ponovio da je siguran da njegova oca nije ubila policija već da je počinio samoubojstvo.

25. Ni jedan novinar nije ubijen pred hotelom Tequendama.

26. Escobar nikada nije postupao loše sa svojim roditeljima.

27. Nakon Escobarove smrti, Marroquinova majka sazvala je sastanak s članovima kartela iz Calija, a sudjelovalo je više od 40 šefova i članova mafije. Njegovu majku spasio je Miguel Rodriguez, a ne Roberto. Ipak, Rodriguezovi su među sobom dijelili bogatstvo obitelji Escobar i ponašali se prema njima kao da su ratni plijen.

28. Marroquin tvrdi da se u seriji sugerira da je Pabla izdala njegova supruga, ali u stvarnosti, članovima kartela iz Calija Escobara je otkucala Marroquinova baka i njezina djeca.

Kopirati
Drag cursor here to close