Uranilo proljeće

Prognoza za prve dane proljeća

Iako u školskoj literaturi stoji kako proljeće počinje 21. ožujka, proljeće već godinama počinje jedan dan ranije, odnosno 20. ožujka.
Lifestyle / Flash | 19. 03. 2022. u 17:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosni i Hercegovini u nedjelju se očekuje sunčano vrijeme.

Puhat će slab vjetar, poslijepodne umjeren, sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura od -5 do 0, na jugu do 4, a dnevna od 6 do 12, na jugu do 17 stupnjeva.

Temperature zraka u 13 sati: Bjelašnica -11, Sarajevo 8, Bugojno 9, Gradačac, Livno i Tuzla 10, Bihać 11, Sanski Most 12, Neum i Zenica 13, Mostar 14 i Grude 16 stupnjeva.

U ponedjeljak, 21. ožujka, ujutro će biti pretežno vedro i hladno, uz slab do umjeren mraz, na planinama na istoku ponegdje i jak.

Tijekom dana će biti sunčano i par stupnjeva toplije, na jugu i dalje uz umjerenu do jaku buru. Uvečer i tijekom noći na utorak bit će hladno uz mraz.

Minimalna temperatura zraka bit će od minus sedam do minus dva stupnja Celzijusa, na jugu do dva, u višim predjelima od minus 12, a maksimalna od šest do 12, na jugu do 14 u višim predjelima od dva stupnja.

U utorak, 22. ožujka, ujutro će biti pretežno vedro i hladno uz slab mraz, na planinama umjeren. Tijekom dana bit će sunčano i malo toplije.

Minimalna temperatura bit će od minus četiri do nula stupnjeva, na jugu do četiri, u višim predjelima od minus osam, a maksimalna od devet do 15, u višim predjelima od četiri stupnja.

U srijedu, 23. ožujka, ujutro će biti toplije nego prethodnih dana uz slab mraz u višim predjelima i samo ponegdje u nižim. Kratkotrajna magla će se javljati oko rijeka i po kotlinama. Tijekom dana bit će pretežno sunčano i toplije.

Kad počinje proljeće

Iako u školskoj literaturi stoji kako proljeće počinje 21. ožujka, proljeće već godinama počinje jedan dan ranije, odnosno 20. ožujka.

Proljeće koje će sutra od 16.33 sati nastupiti na sjevernoj Zemljinoj hemisferi, trajat će do 21. lipnja.

Tijekom proljetne ravnodnevnice dan i noć traju jednako po 12 sati. Sunce će izaći na istoku u 5.42, a zaći na zapadu u 17.50 sati.

Proljeće zapravo započinje na proljetni ekvinocij, kada su dan i noć jednaki, odnosno kada svijetli dio dana traje 12 sati. Svijetli dio dana će se produljivati sve do početka ljeta. Proljetni ekvinocij događa se u pravilu 19., 20. ili 21. ožujka, te su to dani kada započinje proljeće u sjevernoj hemisferi, a u južnoj hemisferi tada započinje jesen.

Proljeće će, recimo, 2024. godine doći 19. ožujka.

Kopirati
Drag cursor here to close