Ko će više #uraditidobra

Velika proljetna sadnja u Mostaru

Inicijativa građana "Ko će više #uraditidobra“ u saradnji s Gradom Mostarom organizira veliku proljetnu sadnju cvijeća, voća i ukrasnih sadnica.
Gospodarstvo / Ekologija | 07. 03. 2022. u 14:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Inicijativa građana "Ko će više #uraditidobra“ u saradnji s Gradom Mostarom organizira veliku proljetnu sadnju cvijeća, voća i ukrasnih sadnica u tom gradu.

Naglasak je na trajnim sadnicama cvijeća, tradicionalnim voćkama (masline, jabuke, trešnje, šipak) te ukrasnim sadnicama, a građani će moći sadnice o kojima brinu nazvati imenom koje će biti ugravirano u eko pločicu, saopćili su organizatori.

Kako navode, Inicijativa građana "Ko će više #uraditidobra" želi Mostaru vratiti stari sjaj i ukrasiti grad, ulice, kvartove i dvorišta cvijećem, raznim voćkama i ukrasnim sadnicama.

Iz tog razloga planirana je veliku akcija sadnje voća i cvijeća na prethodno odabrane lokacije na mostarskim ulicama, kvartovima/dvorištima i obazovnim institucijama (osnovnim i srednjim školama te fakultetima), a ona će biti održana 31. marta pod motom "Ko će više? #posaditisadnicavoća & #posaditicvijeća".

"Da bi sadnice lijepo izgledale, u planu je da isti dan u saradnji sa komunalnim poduzećima očistimo dvorišta zgrada, škola, kvartova i drugih javnih površina", navode iz spomenute Inicijative.

Pozvali su sve građane koji žele sudjelovati u akciji da se do 20. ožujka jave na email [email protected] sa prijedlozima, idejama, lokacijama za sadnju cvijeća i sadnica voća kako bi zajedno sa stručnim službama Grada i arhitektima isplanirali akciju sadnje.

Foto: Bljesak.info / Sadnja novih sadnica na Aveniji

Građani tom prilikom mogu reći koje sadnice bi željeli posaditi u svoja dvorišta ili prikladan prostor oko svoje ulice i moći će ih preuzeti dan prije sadnje.

Također će biti upriličene zajedničke akcije sađenja pod motom "Ko će više? #posaditisadnicavoća & #posaditicvijeća“.

"Svi prijedlozi građana za sadnju koji budu u skladu s urbanističkim planom bit će uvaženi uz jedini uvjet da građani preuzmu odgovornost za održavanje sadnica koje posade, kako bi akcija bila dugoročno održiva.

Na posađenim voćkama i ukrasnim sadnicama u gradskim kvartovima prema želji, mogu biti istaknute eko pločice sa ugraviranim imenima, tako da građani mogu nazvati sadnice po ljudima koje vole. Pa bi u gradu imali Samirinu trešnju, Snježaninu maslinu, Amarovu smokvu, Milijev šipak, Mijinu ružu i drugo", stoji u saopćenju.

Organizatori pozivaju sve institucije, vladin i nevladin sektor te poduzetnike da shodno mogućnostima daju podršku ovoj inicijativi.

"Za uspješnu realizaciju akcije su nam potrebna sredstva za kupnju sadnica, prihrane za biljke i druge opreme te osvježenja za školarce i druge volontere za vrijeme sadnje. Grad Mostar nam je već osigurao 100 sadnica, a naš cilj je da prikupimo i posadimo 500 i više. Molimo da se javite i postanete dio ove akcije kako bismo svi mogli živjeti u ljepšem i uređenijem gradu", poručili su iz Inicijative.

Kopirati
Drag cursor here to close