Oprez

Padaline i jak vjetar: Na snazi narančasto upozorenje

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH upozoravaju građane na mjere opreza.
Lifestyle / Flash | 16. 05. 2023. u 08:49 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosni i Hercegovini danas preovladava pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Izgledno je i jače grmljavinsko nevrijeme sa jakim pljuskovima, prenosi Anadolija.

Vjetar umjerene jačine istočnog i jugoistočnog smjera. Povremeno jaki udari juga u Hercegovini i jugozapadu Bosne. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 20 stupnjeva Celzijusovih.

U Sarajevu je pretežno oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Poslijepodne se očekuje prestanak padavina. Najviša dnevna temperatura zraka biće oko 17 stepeni.

Zbog intenzivnih padalina za područje Bihaća izdano je narančasto upozorenje, a očekivana količina padalina je između 30 i 50, lokalno do 70 litara po metru kvadratnom.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH upozoravaju građane na mjere opreza.

"Budite spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu. Plavljenje imovine i prometnih mreža je moguće. Poremećaj u snadbijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama je moguć. Može biti potrebna manja evakuacija. Teški uvjeti za vožnju uslijed smanjenja vidljivosti i nekontroliranog kretanja vozila uslijed vode", navodi se u priopćenju.

U srijedu se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab do umjerene jačine. Prije podne istočnog i jugoistočnog smjera, a u drugom dijelu dana vjetar mijenja smjer na sjever. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između devet i 15 stupnjeva. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 14 i 20.

Za četvrtak se također prognozira pretežno oblačno vrijeme. U Bosni lokalno sa slabom kišom. Od sredine dana prema poslijepodnevnim satima pljuskovi i slaba grmljavina se očekuju na području Hercegovne. Vjetar slab sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između šest i deset stupnjeva, na jugu zemlje do 13. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između deset i 15 stupnjeva, na jugu zemlje od 20 do 24.

 

Kopirati
Drag cursor here to close