Pavlović

Vodostaji u HNŽ: Stanje nije pretjerano zabrinjavajuće

''S obzirom na količinu vode koja je pala ovih dana, možemo kazati još uvijek da je stanje pod kontrolom'', poručio je Pavlović.
Vijesti / Flash | 15. 05. 2023. u 15:01 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Usprkos obilnim padalinama stanje u Hercegovačko-neretvanskom kantonu nije pretjerano zabrinjavajuće, ali opreza svakako treba imati i pratiti razvoj situacije, kazao je glasnogovornik Stožera civilne zaštite HNŽ-a Pero Pavlović.

''Prema informaciji Operativnog centra Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona, usprkos obilnim padalinama kojima svjedočimo proteklih dana, stanje na području ovog kantona nije pretjerano zabrinjavajuće. Prema informacijama o vodostajima na mjernim hidrološkim stanicama, u ovom trenutku jedino je na mjernoj stanici Humac jutros rijeka Trebižat bila nešto iznad razine kada se primjenjuju redovite odbrane od poplave. Na svim ostalim stanicama razina vode rijeka i rječica u našem kantonu je, možemo kazati, na prihvatljivoj razini'', kazao je glasnogovornik Stožera civilne zaštite HNŽ-a Pero Pavlović.

Video: Pavlović: Uprkos obilnim padavinama, situacija u HNK nije pretjerano zabrinjavajuća

Budući da meteorolozi najavljuju još padalina i da je na snazi narančasto upozorenje, Pavlović kaže kako valja biti oprezan i kontinuirano pratili stanje kako u koritima rijeka, tako i u hidroelektranama na području HNŽ.

''Proteklih dana smo imali određene poteškoće na širem području Blagaja, nešto otežana situacija je bila i južno od Mostara, na Buni i širem području grada Čapljine, no s obzirom na količinu vode koja je pala ovih dana, možemo kazati još uvijek da je stanje pod kontrolom'', poručio je Pavlović.

Zeničko-dobojski kanton

Kiša koja posljednjih dana pada u Bosni i Hercegovini pa tako i na području Zeničko-dobojskog kantona, do sada nije prouzročila nikakve probleme, a sve su rijeke u tom kantonu i dalje u svojim koritima, potvrdio je Feni direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite ZDK-a Džavid Aličić.

''Sve su rijeke u svojim koritima pa i rijeka Bosna. Bilo je tendencija da bi se Bosna mogla izliti u svom srednjem ili gornjem toku, ali za sada do toga nije došlo. Nivo svih rijeka u našem kantonu nije dosegao čak ni nivo obaviještenja, a vjerujemo ni da neće'' kaže Aličić.

Ozbiljno uz Unu

Najozbiljnije posljedice obilnih padalina u protekla dva dana na području Unsko-sanskog kantona (USK) trenutno su vidljive u bihaćkom naselju Kulen Vakufu. U tom mjestu već je poplavljeno dvadesetak objekata, a tim za spašavanje Službe civilne zaštite Grada Bihaća uspješno je danas evakuirao i jednu mještanku koja je zbog poplave bila odsječena od ostatka naselja.

Probleme predstavljaju i bujične vode, odnosno aktivacija klizišta.

''Nažalost, od sinoć velike probleme stvaraju i bujične vode, koje su nanijele prilično veliku štetu u nekoliko ulica. Vreće s pijeskom već su osigurane, dok ćemo pitku vodu privremeno konzumirati iz cisterne, koja je na raspolaganju našim mještanima. Ono što nas najviše zabrinjava je stalni rast vodostaja Une, kao i najavljene nove padavine'', kaže predsjednik Savjeta mjesne zajednice Kulen Vakuf Nermin Dedić.

Sve nadležne službe i raspoloživa mehanizacija još od jučer su maksimalno angažirani, dok su pripadnici Vatrogasne jedinice Bihać već imali nekoliko intervencija na ispumpavanju vode iz objekata i dvorišta.

Klizišta, odroni i izlijevanje

Iz Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite Unsko-sanskog kantona objavljeno je i kako su vatrogasci u Bosanskom Petrovcu i Sanskom Mostu imali nekoliko intervencija na ispumpavanju vode iz objekata i dvorišta. Klizišta, odroni i izlijevanje vode su otežali odvijanje saobraćaja na putnim pravcima Bosanska Krupa - Bosanska Otoka, kao i Bosanska Krupa - Sanski Most.

Iz nadležnih službi ponovljen je apel o hitnoj primjeni mjera samozaštite, s obzirom da su od poslijepodneva ponovno najavljene obilne padaline.

Kopirati
Drag cursor here to close