Jeste li znali?

Ovo je najbolji način za čišćenje drvenih žlica kako bi dulje trajale

Drvene žlice izgledaju sjajno izložene na pultu i lako se okreću po tavi. Ipak, vjerojatno ste se suočili s neugodnim posljedicama da vam se hrana zalijepi za drvene žlice ili da ih slučajno namočite.
Lifestyle / Flash | 04. 04. 2024. u 13:18 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Estetski dopadljive i odličan izbor za kuhanje, drvene žlice zahtijevaju i posebnu njegu kako bi izgledale i radile najbolje što mogu, prenosi The Kitchn

Nije ih nemoguće (ili toliko teško) pravilno održavati, ali trebate imati na umu nekoliko stvari. Kako bih vam pomogla  da održite svoje drvene žlice u vrhunskom stanju, pitala sam četiri stručnjaka za čišćenje doma o najboljem načinu čišćenja ovog svestranog pribora.

Kako očistiti drvene žlice?

Prema Elizabeth Shields, voditeljici poslova tvrtke Super Cleaning Service Louisville, postoje dva ključna pravila za čišćenje vaših drvenih žlica: prvo, nikad ih ne stavljajte u perilicu posuđa, i drugo, očistite ih ručno što je prije moguće nakon upotrebe. "Pranje na ruke je zlatno pravilo za drvene žlice", kaže Shields.

"Ovo brzo ispiranje ne odnosi se samo na čistoću - radi se o sprječavanju da se te tvrdokorne mrlje i ostaci hrane zalijepe i osuše na vašim žlicama", kaže Shields. Evo njezine najbolje metode za čišćenje drvene žlice:

  • Drvenu žlicu držite pod toplom tekućom vodom odmah nakon upotrebe
  • Nježno trljajte površinu prstima ili mekom spužvom
  • Ručno perite toplom vodom, sapunom i mekom krpom ili spužvom

"Drvene žlice ne vole namakanje u vodi", kaže Aaron Christensen, stručnjak za čišćenje i potpredsjednik odjela za rast u Homeaglowu. "Produljena izloženost vodi nataložit će vaše drvo, što znači da voda nagriza stanične stijenke i ruši strukturni integritet", objašnjava.

Neophodno je ručno osušiti drvene žlice ručnikom što je prije moguće nakon pranja. Zatim ih ostavite vani da se potpuno osuše na zraku prije nego što ih vratite u ladicu ili držač za posuđe. "Ovisno o razinama vlažnosti vaše klime, to bi moglo potrajati nekoliko sati", kaže Christensen.

Mogu li staviti drvene žlice u perilicu posuđa?

Nikada ne perite svoje drvene žlice u perilici posuđa. "Vruća voda i parno okruženje mogu uzrokovati da drvene žlice nabubre i zatim se ponovno skupe dok se suše", kaže Shields. Te ekstremne temperaturne promjene i vlaga mogu uzrokovati pucanje ili iskrivljenje drvenih žlica.

Kako dubinski očistiti drvene žlice?

Osim što odmah operete žlice i dobro ih osušite, dubinski ih očistite kada primijetite bilo kakve mrlje ili mirise. "Ako imate teške mrlje na žlicama, istrljajte ih kriškom limuna posutom krupnom soli", kaže Ryan Knoll, vlasnik Tidy Casa.

"Kiselina limuna i abrazivna snaga soli mogu pomoći u uklanjanju mrlja bez oštećenja drva." Također predlaže ribanje pastom od sode bikarbone kako biste uništili neugodne mirise sa drvenih žlica.

Kao netko tko piše o najboljim načinima čišćenja doma, razvio sam omiljenu metodu čišćenja drvenih žlica. Koristim vodikov peroksid za dezinfekciju svojih drvenih žlica otprilike jednom mjesečno.

Pričvrstim mlaznicu za raspršivanje na bocu vodikovog peroksida i obilno poprskam svoje drvene žlice. (Ne zaboravite nositi rukavice kada radite s vodikovim peroksidom i nikada ne miješajte vodikov peroksid s octom.) Na kraju, pustim vodikov peroksid da se potpuno osuši, a zatim operem svoje drvene žlice kao i obično sapunom i vodom prije nego što ih ponovno upotrijebim.

Kako popraviti suhe drvene žlice?

Sapun i voda "ispiru prirodna ulja iz drva", kaže Christensen. Kada suho drvo postane krto, rascijepi se, kaže. "Pukotine u drvu savršene su pukotine u koje se zaglavi otpad od hrane", dodaje, napominjući da biste trebali baciti sve napuknute žlice.

Možete dodati ulje u osušene drvene žlice prije nego što nastanu pukotine, što će im pomoći da duže traju. "Drvene žlice ne vole biti previše suhe", kaže Christensen.

Kako nauljiti drvene žlice?

Christensen pokazuje postupak nauljivanja drvenih žlica. 

Prvo potpuno osušite drvenu žlicu. "Prije nego što počnete s uljem, morate se uvjeriti da je drvo očišćeno i suho ... mokro drvo neće upiti ulje", objašnjava Christensen.

Zatim premažite drvenu žlicu uljem ili voskom. Umasirajte ulje ili vosak u svoju suhu drvenu žlicu. Na kraju je ostavite da se osuši. Pustite da se nauljena drvena žlica suši 12 sati, dajući ulju vremena da prodre u zrno. Nakon 12 sati, ako još ima ulja ili ostataka, obrišite višak mekom krpom ili ostavite drvenu žlicu da se nastavi sušiti na dobro prozračenom mjestu.

Shields se slaže da je redovito podmazivanje drvenih žlica (otprilike jednom mjesečno) odličan način da im se produži vijek trajanja. "Povremenim obavljanjem ove rutine, u biti svom drvenom posuđu osiguravate zaštitu od sušenja i pucanja", kaže ona.

Kada zamijeniti drvene žlice?

Kada drvo počne stvarati pukotine ili ureze, ta je ugrožena područja gotovo nemoguće temeljito očistiti i ona postaju savršeno mjesto za skrivanje bakterija.

"Pomirite se s činjenicom da drvene žlice imaju rok trajanja - sitne pukotine u drvu mogu s vremenom propuštati bakterije", kaže Sean McGrath iz Cleaning Technique. Zamijenite svoje drvene žlice svakih pet godina ili kada primijetite znakove nepopravljivog oštećenja, kao što su pukotine, ili ako se žlice predugo suše nakon pranja.

Što treba a što ne treba raditi s drvenom žlicom?

Ako ste u nedoumici, imajte na umu ove savjete kako biste produžili vijek trajanja svojih drvenih žlica.

Zabranjeno!

  • Nemojte uranjati u vodu.
  • Nemojte namakati u vodi.
  • Nemojte čistiti iskuhavanjem.
  • Ne prati u perilici posuđa.
  • Nemojte dopustiti da se drvo osuši.

Preporučljivo!

  • Isperite odmah nakon upotrebe.
  • Držite podalje od izravne sunčeve svjetlosti kako biste spriječili isušivanje i moguće pucanje.
  • Smanjite korištenje žlice s kiselom hranom, koja može oštetiti završni sloj žlice.
  • Izbjegavajte metalne čistače ili druge abrazivne alate.
  • Čuvajte odvojeno od metalnog posuđa i alata kako biste spriječili ureze i ogrebotine.
  • Nauljite drvene žlice jednom mjesečno kako biste spriječili pucanje.



Kopirati
Drag cursor here to close