Delikatesa i afrodizijak

Ovo je mediteranska biljka koja pomaže u mršavljenju

Osim što unapređuje zdravlje jetre, tinktura od artičoke poboljšava rad probavnog sustava, snižava krvni tlak, kao i masnoće u krvi.
Lifestyle / Flash | 21. 04. 2024. u 17:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Artičoka (lat. Cynara scolymus) mediteranska je biljka od davnina cijenjena ne samo u kulinarstvu nego i kao izvrstan prirodni tonik za cijeli probavni sustav.

Stari Grci i Rimljani smatrali su je delikatesom i afrodizijakom.

U tradicionalnoj medicini artičoka se najčešće koristila za poboljšanje funkcija jetre te kao pomoć kod žutice i hepatitisa.

Premda se često naziva povrćem, artičoka je zapravo pupoljak cvijeta koji pripada biljnom rodu glavočika.

Bogata je vlaknima, mineralima i vitaminima. Sadrži, među ostalim, folate, magnezij, bakar, fosfor, niacin, riboflavin te vitamine A, B6, C i K, piše Alternativa za vas.

Budući da obiluje antioksidansima, visoko je na ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) ljestvici.

To znači da ima veliku moć uništavanja slobodnih radikala, koji stvaraju oštećenja na stanicama.

Iako se najčešće konzumira njezin plod, koji je iznimno ukusan, većina moćnih nutrijenata sadržana je upravo u njezinim listovima, stoga se od njih najčešće priprema i ljekovita tinktura ili ekstrakt.

Tinktura je iznimno zdrava upravo zahvaljujući visokoj koncentraciji ljekovitih biljnih tvari.

Osim što unapređuje zdravlje jetre, tinktura od artičoke poboljšava rad probavnog sustava, snižava krvni tlak, kao i masnoće u krvi.

Može pomoći kod sindroma iritabilnog crijeva te ima antikancerogena svojstva.

Tinktura od artičoke – priprema

U litru alkohola dodajte 400-500 g listova artičoke. Poklopite i ostavite da odstoji dva tjedna.

Procijedite i uzimajte triput na dan tako da 10 kapi nakapate u 1 dl čaja, soka ili obične vode.

Dobrobiti tinkture od artičoke

1. Štiti i regenerira jetru

Tinktura od artičoke čuva jetru od oštećenja te potiče njenu regeneraciju. Usto, stimulira i stvaranje žuči, čime pomaže jetri da se očisti od toksina.

Za hepatoprotektivno djelovanje artičoke najzaslužniji su silimarin i cinarin.

Ta dva fitonutrijenta ubrzavaju regeneraciju jetre, potiču stvaranje žuči, održavaju zdravlje žučnog mjehura te štite jetru od oštećenja koja nastaju djelovanjem toksina i alkohola.

Osim jetre, artičoka čisti od toksina slezenu i bubrege.

2. Čuva zdravlje srca i krvnih žila

Artičoka snižava razine škodljivih masnoća u krvi, poput triglicerida, i to ponajviše zahvaljujući sastojcima kao što su klorogenska kiselina, cinarin i luteolin.

Budući da sadrži dosta kalija, ova biljka pomaže i normalizaciji krvnog tlaka tako što neutralizira višak natrija u organizmu. Studije su pokazale da tinktura od artičoke snižava i sistolički i dijastolički tlak kod osoba koje boluju od hipertenzije.

Tinktura od artičoke, dakle, čuva zdravlje vašeg srca i krvnih žila te smanjuje rizik od srčanog udara i koronarne srčane bolesti.

3. Prirodni je tonik za probavni sustav

Artičoka se smatra pravim prirodnim tonikom za cijeli probavni sustav.

Ova biljka sadrži inulin, posebnu vrsta vlakana koja djeluje kao prebiotik, odnosno kao hrana za dobre bakterije. Zahvaljujući tome smanjuje upalne procese i obnavlja sluznicu želuca i crijeva.

Obiluje tiaminom (vitaminom B1), nutrijentom koji je ključan za održavanje zdravih razina hidroklorične kiseline u želucu. Upravo je ta kiselina, u optimalnim razinama, nužna za probavljanje hrane.

Ova biljka može pomoći i kod sindroma iritabilnog crijeva, kao i drugih upalnih oboljenja koji se odvijaju u probavnom sustavu. Usto, ublažava nadutost te smanjuje mučninu i povraćanje.

4. Potpomaže mršavljenju

Zahvaljujući obilju vlakana i sposobnosti pročišćavanja jetre, a samim time i cijelog organizma, artičoka pomaže i mršavljenju, odnosno zdravom gubitku suvišnih kilograma.

Ova biljka smanjuje i nadutost te poboljšava osjećaj sitosti, što će spriječiti nezdravu naviku grickanja između obroka.

Ova mediteranska biljka ima i antikancerogeno djelovanje, ponajviše zahvaljujući rutinu, kvercetinu i galnoj kiselini, biljnim sastojcima koji suzbijaju proliferaciju stanica karcinoma.

Kopirati
Drag cursor here to close