Sesvetska Sopnica

Održani Ramski susreti 2023.

Ovo, već duži niz godina tradicionalno okupljanje Hrvata iseljenih iz Rame, njihovih potomaka te brojnih prijatelja Ramskog kraja obilježava prepoznatljiv društveni, vjerski i običajni karakter.
Lifestyle / Flash | 19. 09. 2023. u 10:14 M.Š. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

I ove godine u istočnom zagrebačkom naselju Sesvetska Sopnica održani su Ramski susreti pod neslužbenim geslom - Ne zaboravimo Ramu kao što je nisu zaboravljali niti naši stari. U okrilju crkve Blažene djevice Marije okupilo se više stotina vjernika Ramljaka i prijatelja Rame.

Ovo, već duži niz godina tradicionalno okupljanje Hrvata iseljenih iz Rame, njihovih potomaka te brojnih prijatelja Ramskog kraja obilježava prepoznatljiv društveni, vjerski i običajni karakter. Susret su, kao obilježje našeg iseljeništva koje živi i radi u Zagrebu i njegovoj široj okolici, organizirali Ramska zajednica Zagreb i Franjevački samostan Šćit-Rama.

Foto: PR / Ramski susreti 2023.

Svečano misno slavlje u župnoj crkvi svete Marije Anđeoske predvodio je don Tihomir Šakota, rodom iz mjesta Lug u Rami, uz pomoć gvardijana samostana Šćit fra Andrije Jozića i provincijala fra Jure Šarčevića. Za ovu prigodu don Tihomir doputovao je iz dubrovačkog kraja gdje je već desetak godina u službi kao mjesni župnik. Šakota je u nadahnutoj propovijedi naglasio važnost oprosta i molitve za svakog kršćanskog vjernika, posebice u današnjem vremenu.

Ujedno se osvrnuo na teške prilike u kojima su naši stari očuvali vlastitu vjeru unatoč tuđinskim progonima i ratovima koji Ramski kraj nisu zaobilazili kroz protekla stoljeća. Oni nisu olako napuštali zemlju svojih pradjedova. Nakon misnog slavlja okupljene je pozdravio novoizabrani predsjednik Ramske zajednice dr. sc. Mijo Beljo inače profesor suvremene povijesti koji živi i radi u Zagrebu - osvrnuvši se ukratko na povijest djelatnosti ove udruge. On se ujedno zahvalio i svima onima koji pomažu opstojnost ovih susreta kao i rad RZ-e.

Foto: PR / Ramski susreti 2023.

Susretima su, uz izaslanstva Ramske zajednice Požega i Bjelovar, bili nazočni i predstavnici Vlade RH te pojedini predstavnici braniteljskih udruga iz Zagreba. Treba naglasiti kako su i ovogodišnje Ramske susrete financijski potpomogli poznati poduzetnici porijeklom iz Prozor-Rame, skupa s drugim poslovnim ljudima podrijetlom iz ovog podneblja.

Nakon mise za sve okupljene upriličeno je prigodno druženje uz domaću šljivovicu i narodno kolo u dvorištu. Druženje se uz pjesmu i međugeneracijski razgovor poslije nastavilo u kripti župne crkve do večernjih sati.

Foto: PR / Ramski susreti 2023.
Kopirati
Drag cursor here to close