Želite biti špijun?

Njemačke tajne službe traže suradnike

Podzemna željeznica u Berlinu nije samo sredstvo javnog prometa nego ponekad i mjesto neobičnih ponuda posla.
Lifestyle / Flash | 08. 02. 2020. u 09:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U potrazi za IT-stručnjacima njemačke sigurnosne službe stavljaju oglase u sredstva javnog prometa i fitness-klubove. Nadaju se da će tako doći do najboljih kandidata za popunjavanje radnih mjesta

Foto:DW / "U tajnosti činiti dobro", poruka je Savezne ustanove za zaštitu ustavnog poretka

Podzemna željeznica u Berlinu nije samo sredstvo javnog prometa nego ponekad i mjesto neobičnih ponuda posla. "U tajnosti činiti dobro" - slogan je kojim Savezna ustanova za zaštitu ustavnog poretka vrbuje naučnike, studente i buduće suradnike. Slično zvuči i poruka Savezne kriminalističke službe BKA: "Činiti pravu stvar." Takvi oglasi ne susreću se samo u autobusima, tramvajima i vlakovima berlinskog javnog prometa BVG, nego i u svlačionicama fitness-klubova u Berlinu i okolici, prenosi DW.

I kod njemačke tajne službe za inozemstvo BND-a imaju više od 30 nepopunjenih radnih mjesta, od čega je oko polovica za kompjutorske stručnjake. A savezna policija bi ove godine trebala zaposliti 2150 ljudi. Da bi se našlo dovoljno ljudi za popunjavanje svih radnih mjesta kriteriji su sniženi. Dopušteno je više pravopisnih grešaka nego ranije, a kod testiranja tjelesne spremnosti izbačeni su skokovi u dalj i sklekovi, a uvedeno trčanje štafete.

Dramatična "borba za talente"

Gotovo sve državne i javne ustanove, a ne samo policija, traže IT-stručnjake. I to ne samo za borbu protiv cyber-kriminala i internetsku sigurnost nego i za područje društvenih medija, kaže Thomas-Gabriel Rüdiger, kriminolog na Visokoj policijskoj školi pokrajine Brandenburga u razgovoru za DW. "Naći odgovarajuće ljude za nepopunjena radna mjesta je velik izazov i na saveznoj i na pokrajinskoj razini", kaže Rüdiger.

Foto:DW / Tko je IT-stručnjak i tjelesno zdrav i izdržljiv može "činiti pravu stvar" u Saveznoj kriminalističkoj službi

Hans-Wilhelm Dünn iz njemačke udruge za internetsku sigurnost Cyber-Sicherheitsrat Deutschland e.V. smatra da oglasi Savezne kriminalističke službe i Ustanove za zaštitu ustavnog poretka jasno pokazuju kako dramatična je u međuvremenu postala "borba za talente". Ova udruga sa sjedištem u Berlinu za sebe kaže da je politički neutralna i da savjetuje poduzeća, ustanove i političare u vezi s internetskom sigurnošću i cyber-kriminalom.

Pitanje novca i imidža

Zašto ustanovama nedostaju stručnjaci? "S jedne strane se radi o novcu. Dobar IT-stručnjak može u privatnim tvrtkama dobiti plaću kakva je nezamisliva u javnim službama", kaže Rüdiger. Osim toga imidž javnih ustanova ne može se uspoređivati sa start-upovima ili drugim poduzećima, napominje on dodajući da mnogi ne povezuju javne ustanove s kreativnim poslom.

Javne ustanove moraju konkurirati sa slobodnim tržištem, kaže Hans-Wilhelm Dünn. "S obzirom da ima premalo apsolvenata za previše nepopunjenih radnih mjesta, više informatičara se odlučuje za dobro plaćene poslove u IT-tvrtkama." Osim toga IT-sigurnost nije najprivlačnija kvalifikacija u životopisu informatičara, smatra Dünn.

Analogne ustanove u zemlji visoke tehnologije

Nedostatak IT-stručnjaka Thomas-Gabriel Rüdiger objašnjava činjenicom da se cijelo njemačko društvo prekasno počelo prilagođavati digitalizaciji.

Slično stvari vidi i Hans-Wilhelm Dünn: "Birokracija u Njemačkoj zaostaje za razvitkom. Tko danas želi zatražiti novu putovnicu u većini općina mora osobno doći u ured, čekati i predati zahtjev sasvim analogno na papiru." U najnovijem izvještaju o digitalizaciji državne uprave unutar EU-a ("Digital Economy and Society Index") Njemačka je na 26. mjestu od 28 članica. "Samo Italija i Grčka imaju analognije vlasti", kaže Dünn, što je, po njegovom mišljenju, nedopustivo za zemlju visoke tehnologije kao što je Njemačka.

Dünn zato upozorava da zastarjeli procesi i nedostatak umrežavanja sigurnosnih službi i policije u najgorem slučaju mogu dovesti do sprječavanja kaznenog gonjenja i prikupljanja obavještajnih informacija. "To se mora žurno mijenjati. Programom 'Policija 2020' trebali bi biti objedinjeni i centralizirani deseci decentralnih podatkovnih datoteka, rascjepkanih IT-arhitektura i posebnih rješenja", kaže ovaj stručnjak. Taj projekt je važan korak, ali za njegovo ostvarenje će trebati još više godina, smatra on.

Foto:DW / I Ministarstvo vanjskih poslova treba IT-stručnjake

Odjel za medije tajne službe BND-a uopće nije odgovorio na upit DW-a upućen e-mailom. A Savezna ustanova za zaštitu ustavnog poretka odbila je bilo kakav komentar kampanje "U tajnosti činiti dobro!".

U međuvremenu se u berlinskoj podzemnoj željeznici pojavila reklama još jedne ustanove, Saveznog ministarstva vanjskih poslova. I ono traži IT-stručnjake pod geslom "Diplomacija i digitalno - Vaša IT-karijera u Ministarstvu vanjskih poslova!", prenosi DW.

Kopirati
Drag cursor here to close