Novogodišnji uspon

Na Vrh Sofe popela se 142 planinara

U Usponu su sudjelovali planinari iz cijele Bosne i Hercegovine iz više od 20 planinarskih društava.
Lifestyle / Flash | 02. 01. 2019. u 13:08 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Stanica planinarskih vodiča Sarajevo" organizirala je prvog dana 2019. godine tradicionalni Novogodišnji uspon planinara na najviši vrh Trebevića, Vrh Sofe (1629 m.n.v.), u kojem su sudjelovali planinari iz cijele Bosne i Hercegovine iz više od 20 planinarskih društava.

Družili su se planinari s područja Brčkog, Gračanice, Konjica, Jablanice, Sokoca, Zenice, Kaknja, Visokog, Lukavice te iz mnogih drugih sarajevski planinarskih društava i klubova.

Planinari su se uspinjali pravcem: Ravne - Dobra voda - vrh Sofe, a uz vedro vrijeme i zimske uvjete, za nekih 3,5 sata na vrh se popelo 142 planinara.

Foto: Fena / Za nekih 3,5 sata na vrh Trebevića su se popela 142 planinara

Širok vidik, vedro vrijeme i zimska idila na samom vrhu omogućili su mnogima priliku da da s jednog mjesta vide najljepše bosanske planine Romanija, Jahorina, Bjelašnica i Igman.

Istovremeno se tako vratilo sjećanje na prelijepe dane kada su ove planine bile u svjetskoj žiži interesiranja, kada su u Sarajevu održane 14. zimske olimpijske igre 1984. godine.

Ovim usponom označen je početak sezone planinarenja u Bosni i Hercegovini, a glavni vodič uspona bio je Braco Babić uz asistenciju i pomoć 11 vodiča iz sastava Stanice planinarskih vodiča Sarajevo.

Prvi put ovakav uspon organizirala su sarajevska planinarska društava 1. siječnja 1950. godine, a prekidan je samo u periodu od 1993. - 1996. godine zbog rata u BiH i odmah obnovljen 1. siječnja 1997. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close