prevencija

Moguće je spriječiti rak grlića maternice

Lifestyle / Flash | 13. 01. 2016. u 16:25 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rak grlića materice može se prevenirati odlaskom na redovne ginekološke preglede, a u povodu Europskog tjedna prevencije raka grlića materice, stručnjaci upozoravaju da su u državama u razvoju preventivni programi nedovoljno zastupljeni, a svijest žena o značaju redovnih pregleda na niskom nivou.

Načelnica Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla Dženita Ljuca kaže da je rak grlića materice oboljenje koje se može prevenirati ako se otkrije na vrijeme, redovnim pregledima promjene se uočavaju u ranoj fazi i otklanjaju na vrijeme.

Podaci za Tuzlansku županiju ukazuju da je incidenca obolijevanja visoka, ali i da se značajan broj novootkrivenih slučajeva te vrste karcinoma otkriva u uznapredovanoj fazi. Slična situacija je, kako je kazala prof. dr. Ljuca, i u Županiji Sarajevo.

''Po podacima kojima raspoloženo, rak grlića materice je vodeći u odnosu na sve druge vidove ginekoloških tumora. Ako u narednih deset godina ne poduzmemo značajne mjere sigurno će statistika biti i teža'', kazala je.

Stručnjaci upozoravaju da redovan pregled i Papa test (jednom godišnje za žene u reproduktivnom dobu) ostaje glavni vid prevencije.

U Europskom tjednu prevencije raka grlića materice Klinika za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla realizirat će nekoliko aktivnosti koje za cilj imaju ukazati na značaj prevencije raka grlića materice.

Kao središnja aktivnost za 20. siječanj je planiran odlazak liječnika i medicinske sestre Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla u Srebrenicu gdje će biti organizirani, za povratnice besplatni, preventivni pregledi u cilju otkrivanja raka grlića maternice i uzeti brisevi za mikrobiološku analizu koje će obraditi stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanske županije.

Planirane su promocije i predavanja u domovima zdravlja u Tuzlanskoj županiji, štandovi s promotivnim materijalom kao i ankete, a za veljaču i predavanja za učenike završnih razreda osnovnih i srednjih škola o značaju redovnih pregleda i prevenciji raka grlića materice.

Europski tjedan prevencije raka grlića materice obilježava se svake godine krajem siječnja.

Kopirati
Drag cursor here to close