Step by Step

Kakvim vrijednostima učimo našu djecu?

Lifestyle / Flash | 18. 12. 2015. u 13:18 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

'Živimo vrijednosti' naziv je kampanje koju je pokrenuo Centar za obrazovne inicijative 'Step by Step', u okviru projekta Obrazovanje za pravično društvo koji financijski podržavaju USAID i FOD BiH. Cilj kampanje, koja će trajati cijelu narednu godinu jest promovirati odgoj i obrazovanje bazirano na univerzalnim vrijednostima, navedeno je u priopćenju Step by stepa.

Vrijednosti

''Pitanja koja želimo postaviti danas, jesu kakvim to vrijednostima učimo našu djecu. Kada i kako ih podučavamo vrijednostima?'', ističe Radmila Rangelov Jusović, direktorica Step by Stepa i objašnjava dalje: 'Vrijednosti kao principi, temeljna uvjerenja i ideali, usmjeravaju naše ponašanje i odluke koje donosimo u životu. Glavni cilj odgoja i obrazovanja nije samo sticanje akademskih znanja i vještina, već cjeloviti razvoj ličnosti. To uključuje razvoj karaktera, moralni razvoj i, posljedično, transformaciju društva k pravičnom društvu zasnovanom na miru, solidarnosti, uzajamnom povjerenju i poštovanju.''

Kako bi ovaj posao olakšali i školama i roditeljima i lokalnim zajednicama, Step by Step je razvio niz edukativnih i promotivnih materijala, među kojima su edukativna web stranica www.zivimovrijednosti.org i kalendar vrijednosti. U kalendaru je svaki mjesec posvećen jednoj od vrijednosti, poput sreće, prijateljstva, odgovornosti... A na web stranici će od siječnja 2016. godine, u skladu s vrijednosti tog mjeseca, biti objavljivani primjeri aktivnosti kako s djecom u školi, kući ili zajednici razvijati vrijednosti.

Bolja budućnost

Neke škole već su prihvatile kampanju kao dio svojih aktivnosti. Prema riječima Aide Šabić, učiteljice u OŠ 'Džemaludin Čaušević' iz Sarajeva, u njihovoj školi vrijednosti se promoviraju kroz nastavne ali i izvannastavne aktivnosti, jer kako kaže: ''Život u školi, bez sreće, poštovanja, odgovornosti, mira i svih drugih vrijednosti o kojima u kampanji govorimo, jednostavno nije moguć''. Šabić posebno ističe važnost suradnje između škole, djece i roditelja i cjelokupne zajednice, jer jedino tako možemo izgraditi bolju budućnost za našu djecu, i to budućnost u kojoj djeca ostaju u Bosni i Hercegovini.

''Pozivamo sve zainteresirane nastavnici i nastavnice, kao i roditelje da se priključe kampanji. To će moći uraditi putem web stranice www.zivimovrijednosti.org od narednog tjedna''

Kopirati
Drag cursor here to close