Kako da kuća blista od poda do plafona
Čista kuća je pola zdravlja

Kako da kuća blista od poda do plafona

Lifestyle / Flash | 24. 02. 2024. u 15:00 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čista kuća je pola zdravlja cijele obitelji. Međutim, koliko god čistili, uvijek vam se čini da vaš dom nije dovoljno uredan i sređen. Ako spadate u grupu onih domaćica koje vrijedno održavaju kućanstvo, a nisu zadovoljne rezultatom – imamo nekoliko savršenih trikova i savjeta kako da kuća blista od poda do plafona.

Vjerovali ili ne, samo 4 sata tjedno je potrebno da stan ili kuća postanu primjer čistoće i pedantnosti. Važno je da pronađete metod za efikasno obavljanje svih kućanskih obaveza i da taj obrazac slijedite bez odstupanja.

Predlažemo taktiku od sedam koraka koji podrazumijeva pravljenje rasporeda čišćenja, čišćenje kupatila, plafona i zidova, mijenjanje posteljine, brisanje prašine i, konačno, usisavanje i brisanje podova.

Premda se održavanje doma svodi na iste kućne poslove, ponekad cijeli proces može biti znatno pojednostavljen.

Primjera radi, kada u stanu imate podove koji su otporni na vlagu i razna oštećenja, onda možete pored usisavanja bez problema koristiti sapunicu ili neko specijalno sredstvo za glancanje.

Kvalitetan usisivač i par trikova za čišćenje pločica u kupatilu takođe mogu biti od velike pomoći. Otkrivamo kako da i vaš dom blista novim sjajem – svakog dana!

#1 Napravite plan za efikasno čišćenje

Mnoge domaćice krenu u raspremanje kuće bez plana i nakon izvjesnog vremena budu u još većem haosu. Pored svega što treba uraditi čini se da je pravljenje rasporeda čišćenja gubljenje dragocjenih sati. Međutim, to ne može biti dalje od istine.

Ukoliko napravite plan, zapravo možete i te kako uštedjeti vrijeme. Naučite šta su vaši prioriteti. Ključ za održavanje kuće čistom su organizacija i dosljednost.

Ako se pridržavate rasporeda i čistite cijelu kuću svake sedmice, vjerovatno ćete otkriti da vam za osnovno čišćenje treba manje vremena.

Tada možete obaviti sve one druge zadatke koje se lako previde, a jednako su važni poput čišćenja unutrašnjosti frižidera, kuhinjskih ormarića, knjiga na policama ili zidova iza teškog namještaja.

#2 Započnite čišćenje od kupaonice

Čišćenje cijele kuće započnite od kupaonice. Uklonite sve iz kade ili tuš kabine – kupke, šampone, sapune, sunđere – i potom poprskajte kadu sredstvom za čišćenje i ostavite neko vrijeme.

Postupak ponovite sa lavaboom i WC šoljom, pritom četkom dobro utrljajte dezinfekcione preparate. Ispraznite korpe za otpad i ponesite sa sobom vreće za smeće.

Ovim se ne završava sređivanje kupaonice. Detaljnom ribanju vratićete se kasnije pošto preparati za čišćenje djeluju.

Foto: Ilustracija / Očistite prašinu i paučinu

#3 Očistite prašinu i paučinu – od plafona do podova

Dok čekate da proizvodi za čišćenje kupaonice djeluju, počnite sa brisanjem prašine i paučine sa plafona i zidova.

Posebnu pažnju posvetite uglovima i dovratnicima. Brišite zidove od plafona ka podu, tako da sva prašina pada dolje. Možete koristiti krpe od mikrovlakana ili praška za prašinu. Obavezno prebrišite i sve lustere i lampe.

Ako imate rasvjetna tijela koja su zaista prljava ili puna insekata, isperite ih pod vodom i stavite u perilicu posuđa. Ovo je sasvim izvjesno  lakši i temeljitiji pristup pranja od ručnog. 

#4 Promijenite posteljinu u svim sobama

Pripremite čiste plahte i jastučnice za sve spavaće sobe. Pošto prebrišete plafone, zamijenite posteljinu i zategnite sve krevete. Zaprljane plahte skupite i odnesite u vešernicu ili korpu za veš u kupaonici.

Ako se vaša posteljina pegla, postarajte se da plahte i jastučnice ispeglate dan prije, da vas peglanje ne bi udaljilo od glavne misije – čist dom za četiri sata.

Foto: Ilustracija /  Započnite čišćenje od kupaonice

#5 Završite ribanje kupaonice

Pošto ste uklonili svu paučinu i prašinu sa plafona i zidova, možete se vratiti ribanju kupaonice. Najprije detaljno iščetkajte kadu ili tuš kabinu. Potom vratite sve šampone i kupke i operite lavabo i ogledalo.

Čišćenje WC školjke ne počinjite bez gumenih rukavica. Papirni ubrusi dobri su za brisanje vanjskog dijela WC -a i sjedala.

Na taj način nećete kontaminirati bakterijama druge krpe za čišćenje. Što se zidnih pločica tiče, povratite im sjaj tako što ćete ih ispolirati mješavinom lanenog ulja i terpentina.

Dobro pomiješajte 100 ml lanenog ulja i 35 ml terpentina, a onda nekoliko kapi mješavine nanesite na čistu krpu i istrljajte pločice.

Na kraju očistite pod krpom ili džogerom. (Za detaljno i završno čišćenje poda upotrebite pamučne krpe napravljene od starih majica i ručnika, one odlično upijaju vlagu.) Za poliranje kromiranih slavina odlične su tkanine od mikrovlakana, ali nisu upijajuće.

Konačno, ako na zavjesi za tuširanje ima plijesni, operite je u toploj vodi (izaberite ciklus za osjetljive tkanine u veš-mašini) i okačite natrag na tuš da se osuši.

Foto: Ilustracija / Završite ribanje kupaonice

#6 Obrišite prašinu s namještaja

Jednom kad oribate kupaonicu i prebrišete sve plafone i zidove, ostaje vam lakši dio čišćenja. Brisanje prašine sa namještaja logično krenite od vrha. Uklonite sve male predmete sa polica, komoda i stolova i ispolirajte drvene površine voskom koji inače koristite.

Ne zaboravite da obrišete abažure lampi (ako su prekriveni tkaninom, skinite ih i ostavite sa strane da kasnije usisate).

Prije nego što vratite ukrase i predmete natrag na policu ili sto, obavezno svaki prebrišite. Kada su u pitanju knjige, poželjno je da temeljito obrišete prašinu i preuredite policu jednom u nekoliko sedmica. Prednje strane polica brišite jednom tjedno.

#7 Usisajte i prebrišite podove

Završnica svakog čišćenja jeste usisavanje i detaljno čišćenje podova. Najprije usisajte abažure lampi i vratite ih na mjesto. Potom slijedi usisavanje tapaciranog namještaja, ćoškova, tepiha i podova.

Da biste zaštitili svoje podove i osigurali da budu dugotrajniji, važno je održavati ih na pravilan način. Nemojte koristiti iste proizvode za čišćenje kamenih, drvenih i laminatnih podova.

Ako u stanu imate klasičan parket, istrljajte ga krpom natopljenom terpentinom i potom ispolirajte čistom tkaninom. Na kraju nanesite tanak sloj voska. Podove od mermera oribajte sapunicom i vodom.

Laminatni podovi su možda najzahvalniji za održavanje, pogotovo inovativne linije laminata sa Aquastop oznakom koje posjeduju Bfl-s1 sertifikat.

Naime, ove vrste podova su veoma rezistentne na vodu (do 48h) i imaju veoma mali procenat bubrenja daske od vlage.

Ako su još i Antistatic, odnosno ako ne skupljaju statički elektricitet, imaćete manje posla oko brisanja prašine.

Svakog tjedna izdvojite četiri sata za ovo čišćenje u sedam koraka i  vaš dom će uvijek izgledati uredno i čisto. Naravno, podrazumijeva se da svakodnevno perete posuđe i brišete radnu površinu u kuhinji.

Takođe možete odrediti dan ili dva u nedjelji za pranje i peglanje rublja, kao i jedan dan u mjesecu koji ćete posvjetiti detaljnom čišćenju kuhinje. Na taj način kuća koja blista od poda do plafona više neće biti nedostižan san.

Kopirati
Drag cursor here to close