Natjecanje

''Ja volim raštiku'': U Grudama sve spremno za četvrtu Raštikijadu

Lifestyle / Flash | 29. 10. 2015. u 18:03 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na prostoru Agroturizma „Marića gaj“ u Ružićima kod Gruda u subotu 31. listopada održat će se već tradicionalna manifestacija pod nazivom „Raštikijada – natjecanje u kuhanju raštike“.

Raštikijada je jedinstvena manifestacija na području Hercegovine. Održava se već četvrti put, a sadrži natjecateljski, kulturni i prezentacijski karakter. Za svakog posjetitelja ponudit će se nešto, od kušanja hercegovačkih kulinarskih specijaliteta, obilazak Agroturizma Marića Gaj, kušanje vina iz vlastite vinarije, pa sve do dobre zabave uz kulturno zabavni program u kojem će sudjelovati tamburaški sastav Zlatne strune, brojni gangaši i HKUD „Sv. Ivan Krstitelj“ iz Ružića.

Osnova manifestacije je natjecanje u kuhanje raštike, a ove godine na natjecanju u pripremanju jela od ove iznimno zdrave namirnice, sudjelovat će 20 natjecateljskih ekipa, a očekuje se između 300 – 500 posjetitelja.

Ljubitelji kuhanja, kao i profesionalni kuhari, nastojat će spojiti tradicionalnu kuhinju s ponekom gastroinovacijom. Žiri će imat zadatak ocijeniti najbolju, najukusniju i najšarmantniju deliciju, stoga će se gledati okus, miris, izgled, gustoća, opći dojam, a proglasiti će se tri najbolja jela.

Smoothie od ratike oduevio je goste prole godine. Kakve kulinarske kreacije od zimske kraljice povra moemo oekivati ove godine? :)

Posted by Agrotourism "Marića gaj" on 29. listopad 2015

Kroz ovakvo jedinstvo natjecanje cilj je prezentirati jedno skoro zaboravljeno jelo i prikupiti iskustva iz drugih krajeva gdje se uzgaja ova biljka kako bi zajedno vratili raštiku na stolove hercegovačkih obitelji i jelovnike restorana.

Program počinje u 16 sati s kuhanjem raštike, a nakon kuhanja uslijedit će ocjenjivanje jela, dodjela priznanja i proglašenje pobjednika, zajednička večera svih sudionika i zabava uz bogat kulturno – zabavni program.

Za sve one koji nisu ljubitelji jela od raštike priprema se grah iz Belog Manastira, hercegovački uštipci, meza i roštilj.

Za sve posjetitelje uz kupnju promotivne čaše po cijeni od 20 KM osigurana je hrana i piće tijekom cijele manifestacije i zabava do ranih jutarnjih sati uz tamburaše.

Pokrovitelji manifestacije su: Općina Grude, Violeta, Karliko, Franck i Šišović

Sve dodatne informacije možete pogledati na Facebooku, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close