400 KM za bebe

Isplata rodiljskih naknada u HNŽ-u počinje do kraja veljače

Lifestyle / Flash | 23. 02. 2017. u 07:30 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovotjedna odluka Vlade Hercegovačko-neretvanske županije o naknadama za novorođenčad konačno je otvorila mogućnost da se započne isplata novca za djecu koja su rođena u 2017. godini, piše Večernji list BiH. Zahtjev za priznavanje prava na jednokratnu potporu za opremu novorođenoga djeteta, koja iznosi 400 KM, podnosi se centru za socijalni rad ili mjerodavnoj službi jedinice lokalne samouprave kojoj su povjereni poslovi socijalne skrbi prema mjestu prebivališta roditelja novorođenog djeteta.

Potrebna dokumentacija

''Još uvijek čekamo nalog resornog ministarstva da možemo primati zahtjeve za 2017. godinu. Od dokumenata su potrebne preslike osobnih iskaznica roditelja, kao i potvrde o prebivalištu, rodni list djeteta te broj bankovnog računa jednoga od roditelja. Nakon toga zahtjev ide u proceduru i slijedi isplata'', rekli su iz Centra za socijalni rad Mostar. Iz Vlade HNŽ-a jučer su nam rekli kako će se uskoro moći podnijeti zahtjevi za 2017. godinu te kako sve kategorije imaju pravo na ovu naknadu.

Ova naknada pripada svakom novorođenčetu. Socijalni status roditelja nema nikakve poveznice s isplatom ovih sredstava. Očekujemo kako će ove naknade biti isplaćivane do rujna ove godine, a onda bi trebao stupiti na snagu Zakon o zaštiti obitelji koji će jamčiti mjesečne isplate naknada te niz drugih prava za obitelji s djecom, rekli su nam jučer iz Vlade HNŽ-a. Vlada Nevenka Hercega za ovu namjenu planirala je 5,5 milijuna maraka ove godine. Riječ je o ozbiljnom iskoraku s obzirom na to da je ranijih godina izdvajano znatno manje novca za tu namjenu te činjenicu kako je HNŽ jedna od rijetkih županija koja još uvijek nije riješila ovo pitanje. Inače, nacrt Zakona o zaštiti obitelji s djecom trenutačno je u fazi javne rasprave, a jedna će biti održana tijekom ovoga tjedna.

Javna rasprava u tijeku

''Treća javna rasprava bit će održana u petak, 3. ožujka 2017. godine, u 11 sati u dvorani Skupštine HNŽ-a. Pozivamo sve zainteresirane da budu nazočni na javnim raspravama o nacrtu Zakona o zaštiti obitelji s djecom i daju primjedbe te prijedloge na tekst nacrta zakona ili da ih dostave na propisanom obrascu, elektroničkim putem. Krajnji rok za dostavu pisanih prijedloga i sugestija je 16. ožujka 2017. Godine'', navodi se u informaciji koju je objavila Vlada HNŽ-a. U svakom slučaju, očekuje se kako će u roku od 15-ak dana početi isplata rodiljskih naknada u HNŽ-u za ovu godinu.

Vlada će u međuvremenu nastaviti s radom na spomenutom zakonu te privesti kraju sve procedure vezane uz ovaj akt. Očekuje se kako će Zakon o zaštiti obitelji s djecom u HNŽ-u popraviti donekle socijalnu sliku županije, olakšati svakodnevni život onima kojima je potrebna određena pomoć te će znatno veću zaštitu imati rodilje na trudničkom dopustu nego što je to do sada bio slučaj.

Iako je velik napredak, nadamo se da će Vlada sve više raditi na poboljšanju položaja trudnica.

Na nedavno održanoj javnoj raspravi nevladinih organizacija, jedna trudnica je rekla kako tih 400 KM zapravo ne znači puno, ali svaki pomak je dobar.

''Tih 400 maraka je apsolutno nedovoljno, sama kolica koštaju oko 300 do 400 KM, morate se opredijeliti hoćete li kupiti kolica ili krevetac, a da ne pričamo o pelenama i dohrani. Vi ne možete birati što djetetu treba ili ne, djetetu sve treba''

Veća prava za trudnice

Važno je napomenuti i da je HNŽ nakon 18 godina konačno krenuo u proceduru donošenja zakona o Zaštiti obitelji s djecom.

Govoreći o nacrtu Nacrtu zakona o zaštiti obitelji s djecom u HNŽ-u, Mirjana Penava, direktorica Udruženja žena ''Forma F" je navela da je ovaj, kao i svaki nacrt zakona, dosta okviran i maglovit.

'Kada su u pitanju porodiljine naknade govori se o nekom postotku na plaću, međutim u pitanju je koeficijent koji će naknadno biti određen, a može biti dobar i loš. Kada je porodiljino u pitanju, zabrinutost postoji kod žena koje rade u realnom sektoru. Žene su i do sada bile diskriminirane, a poslodavac je pozivajući se na neke stavke 'Zakona o radu' tražio da se žene nakon 42 dana vrate na posao'', rekla je Penava, navodeći kako su svi ti segmenti jako važni, jer svi moraju shvatiti kako porodiljini dopust i dječji doplatak temeljno i zakonom zagarantirano ljudsko pravo.

Također, poražavajuća je i činjenica da u zakonu stoji i stavka da Obitelj u kojoj jedan član obitelji posjeduje auto ne može ostvariti pravo na dječji doplatak.

Podsjetimo, nedavno je održana Javna rasprava o Nacrtu zakona o zaštiti obitelji s djecom u HNŽ u okviru kampanje (Ne)Diskriminacija porodilja u FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close