Stopa maskuliniteta

BiH: Na 100 žena dolazi skoro 106 muškaraca

Kod mlađe populacije u BiH brojniji muškarci, a kod starije žene
Lifestyle / Flash | 30. 03. 2018. u 11:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za statistiku BiH objavila je publikaciju "Žene i muškarci u BiH, 2017“ u kojoj su, na jednom mjestu, prikazani podaci iz različitih statističkih oblasti razvrstani po spolu.

Prema podacima Popisa stanovništva iz 2013. godine, najveća stopa maskuliniteta je u dobnoj grupi od 15 do 19 godina starosti, gdje na 100 žena dolazi skoro 106 muškaraca. Idući prema starijoj životnoj dobi, stopa maskuliniteta ima tendenciju opadanja, tako da od 45 godina i više, u populaciji BiH ima više žena nego muškaraca. Od tog perioda koeficijent maskuliniteta naglo opada. Najniži je u dobnoj grupi 85+ i bilježi vrijednost od 47,6, što znači da u najkasnijoj životnoj dobi, na 100 žena dolazi oko 48 muškaraca.

Ova publikacija može, kroz kratak prikaz položaja žena i muškaraca u bosanskohercegovačkom društvu, biti koristan izvor informacija svima onima koji su zainteresirani za poboljšanje položaja žena i muškaraca, te jednakost spolova u Bosni i Hercegovini.

Publikacija "Žene i muškarci u BiH, 2017“, pored statističkih podataka o demografskim, društveno-ekonomskim i obrazovnim karakteristikama građana u BiH, sadrži i podatke o statusu žena prema Popisu stanovništva 2013. godine, te do sada neobjavljene indikatore iz obrazovanja i radne snage.

Novina u Publikaciji je i koeficijent maskuliniteta prema starosnim grupama koji predstavlja broj muškaraca na 100 žena, priopćeno je iz Agencije za statistiku BiH.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close