Čelnici EU

Europa je za žene jedno od najsigurnijih i najravnopravnijih mjesta

Naglasili su da su dosljedni u svim aspektima politika, kako unutar EU-a tako i u vanjskom djelovanju, promičući rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena.
Vijesti / Svijet | 08. 03. 2018. u 19:14 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U zajedničkoj izjavi koju su potpisali čelnici Eueuropropske unije iz Bruxellesa povodom Međunarodnog dana ističe se da je ravnopravnost žena i muškaraca jedna od temeljnih vrijednosti Europske unije, utvrđena u osnivačkim ugovorima.

Također su naglasili da je Unija pionir u borbi protiv diskriminacije na temelju spola i te da su ponosni na  postignuti napredak, a to je da je Europa za žene jedno od najsigurnijih i najravnopravnijih mjesta u svijetu.

''Ipak, pred nama je još posla, predstoji nam dug put do pune ravnopravnosti u praksi. Žene i djevojčice i dalje doživljavaju uznemiravanje, zlostavljanje i nasilje. Žene još uvijek rijetko uspijevaju probiti stakleni strop zbog kojeg primaju niže plaće i dobivaju manje prilika za razvoj karijere i poslovanja'', istaknuto je u izjavi.

Izrazili su želju da djevojčice i žene postignu ravnopravnost u svim aspektima života, dostupnosti obrazovanja, jednakoj plati za jednak rad, pristupu vodećim položajima u poduzećima i politici te zaštiti od nasilja.

Poticanje vodstva žena i njihovo ekonomsko osnaživanje, dodali su, apsolutni je prioritet Unije te da je stoga Europska unija predložila novo zakonodavstvo za poboljšanje ravnoteže između poslovnog i privatnog života zaposlenih roditelja i njegovatelja i akcijski plan za uklanjanje rodnih razlika u plaćama.

''Pritom nastojimo biti uzor drugima. U veljači 2018. broj žena na rukovodećim položajima u Europskoj komisiji iznosio je 36 posto, dok ih je u trenutku preuzimanja mandata u studenom 2014. bilo tek 11 posto. Predsjednik Juncker obvezao se da će do kraja svojeg mandata, 31. listopada 2019., postići udio žena od 40 posto'', naglašeno je.

Također su naglasili da su dosljedni u svim aspektima politika, kako unutar EU-a tako i u vanjskom djelovanju, promičući rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena.

''Naša politika doprinosi uspješnoj globalnoj provedbi ciljeva održivog razvoja i programa za žene, mir i sigurnost. Ove će se godine Europski dani razvoja fokusirati na ključnu ulogu žena i djevojčica u održivom razvoju te njihovo ravnopravno sudjelovanje i vodstvo u svim područjima života. Uz to, ove godine EU ima vodeću ulogu u "Pozivu na djelovanje za zaštitu protiv rodno uvjetovanog nasilja", inicijativi koja okuplja više od 60 zemalja i organizacija koje žele osigurati da se u humanitarnim krizama suzbija rodno uvjetovano nasilje'', istaknuli su potpisnici.

Također naglašavaju da Europska unija pomaže ženama i djevojčicama diljem svijeta koje su raseljene ili na putu i koje su žrtve nasilja, primjerice inicijativom Spotlight, ili kojima je uskraćen pristup školovanju, zdravstvenim uslugama ili uslugama planiranja obitelji, tržištu rada i političkom životu općenito. Više od  15 milijuna djevojčica osnovnoškolskog uzrasta diljem svijeta ne ide u školu, stoga EU potiče dostupnost obrazovanja u državama od Afrike, Latinske Amerike i Bliskog istoka do jugoistočne Azije.

Smatraju da rodna ravnopravnost ne znači samo pravednost i pravdu u Europi, već i potrebu za postizanjem održivog mira, sigurnosti, razvoja, ekonomskog prosperiteta i rasta diljem svijeta.

Ističu da je ulaganje u potencijale žena i djevojčica ulaganje u čitavo društvo, a to je u jednakoj mjeri odgovornost muškaraca i dječaka kao i žena i djevojčica.

Potpisnici zajedničke izjave su prvi potpredsjednik Frans Timmermans, visoka predstavnica Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku / potpredsjednica Komisije Federica Mogherini, potpredsjednik zadužen za zapošljavanje, rast, ulaganja i konkurentnost Jyrki Katainen, komesar za proračun i ljudske resurse Oettinger, komesar za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn, komesar za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica, komesar za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos, komesarka za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage Marianne Thyssen, komesar za ekonomske i financijske poslove, oporezivanje i carinu Pierre Moscovici, komesar za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides, komesarka za promet  Violeta Bulc, komesarka za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova Vera Jourová, komesar za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics, komesarka za regionalnu politiku Corina Crețu, komesar za istraživanja, nauku i inovacije Carlos Moedas te komesarka za digitalnu privredu i društvo Mariya Gabriel, priopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close