Neću štelu

Antikorupcijski mural u Mostaru

Mural je jedna od brojnih aktivnosti koje se realiziraju u okviru projekta pod nazivom “On my own!”
Lifestyle / Flash | 15. 03. 2021. u 13:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostarskom naselju Cernica prije nekoliko dana osvanuo je mural s jasnom porukom ''Neću štelu''. Mladi u Mostaru ovim muralom žele pokazati da se ne slažu s trenutnim stanjem u društvu te žele da se njihov glas čuje.

FOTO: Bljesak.info

''Mural je jedna od brojnih aktivnosti koje se realiziraju u okviru projekta pod nazivom  “On my own!”. Mural je radio naš poznati umjetnik Maid Redžić -MIDE. Ideja za izgled murala je urađena na prijedlog čitavog tima aktivista  koji već više od dva mjeseca prolaze edukativno-praktični dio programa'', rekla je Edisa Demić dugogodišnja mostarska aktivistica i začetnica ideje ovog projekta.

Tim mladih aktivista, pojašnjava, čini grupa od 12 osoba koja pored ideje za izgled murala radi i osmišljavaju daljnji program u okviru projekta.

FOTO: Bljesak.info

''Glavni cilj je da koristimo moć umjetnosti i kulture kako bi ohrabrili borbu građana protiv korupcije. Drago nam je da je mural privukao pozitivne reakcije. Također na muralu se nalazi QR kod koji vodi na web stranicu www.necustelu.ba tako da svi naši sugrađani koji žele da više saznaju o samom projektu mogu to na vrlo jednostavan način da urade, dovoljno je da njihov telefon skenira kod'', kaže Demić.

Ovaj projekt u okviru  dvogodišnjeg projekta  ”Regional Creative Hubs” je podržan je od strane Fonda otvorenog  društva. 

''Nakon uspješne realizacije prve faze projekta ja, Edsa Demić  kao aktivistica jedna sam od dvije osobe iz BiH kojoj je odobren projekta u okviru druge faze'', rekla je Demić, koja je u listopadu 2019. godine završila Akademiju umjetničkog aktivizma koja je bila organizirana i realizirana uz podršku Fonda otvorenog društva, C4AA-Centar za umjetnički aktivizam, Centar za suvremenu umjetnost u Sarajevu.

Inače u sklopu ovog projekta planirano je još mnogo aktivnosti, koje će privući pozornost naših sugrađanja, a nakon murala jedna od njih je i strip ''Gospodin Štela'' kojeg je radio umjetnik Zoran Herceg.

Kopirati
Drag cursor here to close